Anglia, 1817 rok Russellowi Chancellorowi ciąży rola dziedzica rodowego majątku i tytułu. Ojciec ma pretensję, że Russell prowadzi beztroski żywot, a jednocześnie narzuca mu swoją wolę i ogranicza jego samodzielność. Niespodziewanie Russell spotyka Mary Wardour, młodzieńczą miłość. Okazuje się, że mimo upływu lat nadal są sobie bliscy. To daje mu bodziec do działania. Buntuje się przeciw ojcu, postanawia udowodnić, że jest coś wart. Zrywa z dotychczasowym próżniaczym stylem życia i wyjeżdża na północ do rodzinnego majątku. Na szczęście Mary gości w sąsiednim dworze i chętnie spotyka się z Russellem
Dwie powieści o braciach bliźniakach, różniących się wyglądem i charakterem. O trudnościach, jakie napotkał Richard Chancellor, wypełniając tajną misję, a także o tym, jak ten poważny i odpowiedzialny mężczyzna nagle się zakochał, i to z wzajemnością, pisze Paula Marshall w powieści Sekretna Misja.
Informacje dodatkowe o Złoty młodzieniec :
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: b.d
978-83-238-5135-6
Przeczytane:2023-08-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,
Romans historyczny, w którym miłość odzywa się po latach ( I to dotyczy nie jednej pary, ale kilku!) Russell i Mary pasują do siebie idealnie, oboje mają dryg do matematyki, a szachami mogą zajmować się całymi godzinami. Aż żal, że nie pozwolono na ich związek przed laty.