Złe nasiono

William March wie, jak zasiać w nas lęk. Wie także, jak krok po kroku przeprowadzić autopsję chorego umysłu i sam daje nam do ręki skalpel. Klasyka horroru, którą trzeba znać.

Tomasz Sablik

Na pierwszy rzut oka Rhoda Penmark to dziecko marzeń - zawsze grzeczna, o idealnych manierach i anielskim wyglądzie. Lecz za jej niewinnym uśmiechem kryje się zabójcza bezwzględność, która zawstydzi nawet najbardziej wyrachowanych seryjnych morderców.

Gdy w otoczeniu Rhody zaczynają dziać się rzeczy dziwne i tragiczne, jej matka nie może już ignorować niepokojących sygnałów. Zrozpaczona kobieta postanawia zgłębić tajemnice osobowości córki, co prowadzi ją do odkrycia sekretów z własnej przeszłości, rzucających nowe światło na rodzinną historię.

Miłość matki ściera się z przerażającą prawdą, a w jej głowie rodzi się pytanie, które wcześniej było nie do pomyślenia. Czy może zaufać córce, jeśli każde jej słowo wydaje się starannie zaplanowaną manipulacją?

Powieść odniosła ogromny sukces i zyskała miano kultowej. To jeden z najodważniejszych portretów ludzkiej natury w literaturze, który w 1956 roku został przeniesiony na ekran. Filmowa adaptacja zdobyła cztery nominacje do Oscara.

Wstrząsająca! Książka, której nie sposób zapomnieć. Czytając ją, miałam przed oczami filmy Alfreda Hitchcocka. Choć jej akcja osadzona jest w latach pięćdziesiątych, nie traci swej siły oddziaływania. Fabuła wciąga, zaskakuje i skłania do głębokich refleksji.

Izabela Janiszewska

Geny czy wychowanie? Natura czy kultura? March udziela iście przerażających odpowiedzi. Jego ostatnia, wydana tuż przed śmiercią powieść to zarazem ponure studium dziecięcej psychopatii, jak i dramatyczna historia matki miotającej się między bezwarunkową miłością do dziecka a straszliwą rzeczywistością. Wyborna lektura.

Bartosz Czartoryski

ISBN: 9788382033847
Tytuł oryginału: The Bad Seed

Tagi: Horrory i literatura grozy

Kup książkę Złe nasiono

Złe nasiono - opinie o książce

,,To, co sprawia, że ci ludzie są tacy, jacy są, nie jest pozytywną cechą, lecz negatywną. To brak czegoś w nich od samego początku, a nie coś, co nabyli".

Rhoda Penmark to słodka mała blondyneczka. Dziecko marzeń. Grzeczna, miła, dobrze wychowana. Duma swoich rodziców. Ułożona, skromna, samodzielna i może nieco staromodna. Jednak jej piękne duże oczy, przenikliwe spojrzenie, urocza twarzyczka i anielski wygląd, to jedynie pozory niewinnej, beztroskiej powierzchowności dziewczynki, która skrzętnie skrywa niepokojące rysy na swoim charakterze.

Co jest w stanie zrobić ośmioletnie dziecko dla zysku lub eliminacji zagrożenia? Oj można się zdziwić..

Jej mama szybko dostrzega niepokojące sygnały. Choć bardzo chce uciszyć swoje lęki, zapomnieć o rozterkach, wyprzeć natrętne pełne mroku myśli o swojej ukochanej córeczce, by móc poradzić sobie z niejednoznaczną rzeczywistością - wokół niej coraz częściej zaczynają dziać się rzeczy, którym trudno jest zaprzeczyć. Kobieta zbyt niepewna własnych przeczuć, pełna obaw przed podjęciem jakichś radykalnych kroków, poddaje się biegowi zdarzeń, aż w spazmach niepokoju i wątpliwości, odkrywa okrutną prawdę o swoim jedynym dziecku.. i o sobie.

,,Złe nasiono" to kultowa powieść osadzona w latach pięćdziesiątych, międzynarodowy bestseller. Nie bez kozery. Bo nawet upływ czasu kompletnie pozostaje bez wpływu na jej świetność.. Mamy tu równie dużo pytań, co odpowiedzi. Wyzwanie zważenia własnej oceny z przerażającymi sugestiami dobitnie podkreślonymi w treści powieści. Do tego świetny klimat grodzy, zaskakująca fabuła i niepozwalające przejść obojętnie myśli bombardujące czytelnika podczas czytania i długo po jego zakończeniu...
,,Złe nasiono" to markowa historia - bezapelacyjnie książka, po którą warto sięgnąć.
Polecam.

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-02-16, Ocena: 4, Przeczytałem,

William March stworzył powieść absolutnie unikalną, która w bardzo obrazowy ukazuje zło, zło niepozornego dziecka. Budowanie stopniowo napięcie zaprosiło mnie w meandry psychopatycznego i mrocznego umysłu dziewczynki, która z pozoru absolutnie mroczna nie była.

Rhoda Penmark to dziecko o niemal anielskiej twarzy, na pierwszy rzut oka dziecko wprost wymarzone dla każdego rodzica. Jednak im bardziej wchodziłam w tę hitorię, na ów wizerunku zaczynają się pojawiać nawet nie tyle rysy, co głębokie i znaczące pęknięcia, bo jak inaczej nazwać brak empatii, zimne wyrachowanie, czy skłonność do manipulacji. Gdy w otoczeniu dziecka zaczynają ginąc ludzie, matka dziewczynki zaczyna dostrzegać coraz więcej niepokojących faktów, a prawda zaczyna ją przerażać.

Dla mnie rzeczą fundamentalną tej powieści jest warstwa psychologiczna Rhody. Dziewczynka nie ma w sobie nic z przerysowanej postaci rodem z horroru, to postać która doskonale czuje i rozumie ludzi, a co najbardziej przerażające za maską niewinności skrywa prawdziwe oblicze.

Nie sposób nie docenić autora i tego jak za sprawą narracji odbierał mi wewnętrzne poczucie bezpieczeństwa. Za sprawą odsłaniania kolejnych kart historii widzimy, jak z powodu psychopatycznego portretu dziecka odgrywa się rodzicielski dramat, który nieuchronnie zmusza matkę do konfrontacji z prawdą.

March stworzył powieść aktualna pomimo upływu lat. Historia o tym jak trudno akceptować niewygodną prawdę, gdy dotyczy kogoś nam bliskiego. W tej historii znajdujemy też swoiste studium na temat tego czy ktoś może być z natury złym, czy jednak jest to kwestia kształtowania i wychowania.

Zaskakująca i intrygująca powieść, która zdecydowanie nie bez powodu stała się klasykiem gatunku. Po prosty groza w starym dobrym stylu.
Warto poznać.

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Materia