Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

Ocena: 6 (1 głosów)

Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!

 

Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?

 

o Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!

o Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!

o Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.

 

Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.

Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.

Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej o obrzydliwe.

Informacje dodatkowe o Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci :

Wydawnictwo: Wydawnictwo Kocur Bury
Data wydania: 2019-09-30
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 9788365530226
Liczba stron: 64
Język oryginału: polski
Ilustracje:Małgorzata Kwapińska

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci - opinie o książce

Od najdawniejszych czasów ludzkość była uzależniona od pożywienia, aby zaspokoić głód i przeżyć. To stwierdzenie może wydawać się prymitywne, ponieważ strawa mogła być także lekarstwem, a dziś gotowanie zyskało miano sztuki. Trudno więc uwierzyć, że kiedyś ludzie nie potrafili gotować!

Musieli się naprawdę postarać, by przetrwać. Dzięki tej fascynującej, bogato ilustrowanej (ilustracje Małgorzaty Kwapińskiej) książce dowiecie się wielu ciekawych rzeczy, o których nawet nie pomyślelibyście sięgając po jakiś produkt robiąc zakupy. To opowieść o przeistaczaniu się posiłków do coraz bardziej smacznych, złożonych i urozmaiconych dań, które w niektórych częściach świata potrafią osiągać niebotyczne ceny, choć niektóre ich składniki, kiedyś były powszechne i jadane przez biedaków. Z książki dowiecie się m.in.:

kiedy wymyślono, że potrawy można gotować?; Jak gotowano bez naczyń?; Co jadano, kiedy nie znano chleba?; Jak radzono sobie bez lodówek?; Co pili nasi przodkowie?; Co traktowano jako słodycze i podawano na deser?; Czy tort zawsze był tortem, jaki znamy dziś?; Jakie są najbardziej obrzydliwe i najdroższe potrawy na świecie?; Co będziemy jeść na Marsie?. Te 62 strony to naprawdę pasjonująca podróż po historii pożywienia. Od prehistorii po przyszłość. Od Polski, po najdalsze zakątki świata. Książka przeznaczona dla dzieci, ale sama pochłonęłam ją z ogromną ciekawością. Na końcu umieszczono kilka przepisów, które z pewnością wypróbuję. Szczerze polecam.

Link do opinii
Inne książki autora
Tajemnica Belli Sofii
Małgorzata Kur0
Okładka ksiązki - Tajemnica Belli Sofii

Rok po odkryciu tajemnicy francuskiej willi, Julka i Franek wybierają się na wakacje do włoskiego miasteczka Siena, którego jednym z symboli jest gęś....

Tajemnica francuskiej willi
Małgorzata Kur0
Okładka ksiązki - Tajemnica francuskiej willi

Poznaj książkę pełną tajemnic, ukrytych skarbów i mnóstwa zwrotów akcji! Julka i Franek spędzają wakacje na francuskim wybrzeżu Dinard. Obydwoje uwielbiają...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy