Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
o Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
o Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
o Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej o obrzydliwe.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Kocur Bury
Data wydania: 2019-09-30
Ilustracje:Małgorzata Kwapińska
Tosia codziennie wieczorem siada na tarasie swojego domu i obserwuje niebo. Tata dziewczynki jest astronautą i wyleciał na długą misję w kosmos. Żegnając...
Rok po odkryciu tajemnicy francuskiej willi, Julka i Franek wybierają się na wakacje do włoskiego miasteczka Siena, którego jednym z symboli jest gęś....
Przeczytane:2021-06-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021, 12 książek 2021, 26 książek 2021,
Od najdawniejszych czasów ludzkość była uzależniona od pożywienia, aby zaspokoić głód i przeżyć. To stwierdzenie może wydawać się prymitywne, ponieważ strawa mogła być także lekarstwem, a dziś gotowanie zyskało miano sztuki. Trudno więc uwierzyć, że kiedyś ludzie nie potrafili gotować!
Musieli się naprawdę postarać, by przetrwać. Dzięki tej fascynującej, bogato ilustrowanej (ilustracje Małgorzaty Kwapińskiej) książce dowiecie się wielu ciekawych rzeczy, o których nawet nie pomyślelibyście sięgając po jakiś produkt robiąc zakupy. To opowieść o przeistaczaniu się posiłków do coraz bardziej smacznych, złożonych i urozmaiconych dań, które w niektórych częściach świata potrafią osiągać niebotyczne ceny, choć niektóre ich składniki, kiedyś były powszechne i jadane przez biedaków. Z książki dowiecie się m.in.:
kiedy wymyślono, że potrawy można gotować?; Jak gotowano bez naczyń?; Co jadano, kiedy nie znano chleba?; Jak radzono sobie bez lodówek?; Co pili nasi przodkowie?; Co traktowano jako słodycze i podawano na deser?; Czy tort zawsze był tortem, jaki znamy dziś?; Jakie są najbardziej obrzydliwe i najdroższe potrawy na świecie?; Co będziemy jeść na Marsie?. Te 62 strony to naprawdę pasjonująca podróż po historii pożywienia. Od prehistorii po przyszłość. Od Polski, po najdalsze zakątki świata. Książka przeznaczona dla dzieci, ale sama pochłonęłam ją z ogromną ciekawością. Na końcu umieszczono kilka przepisów, które z pewnością wypróbuję. Szczerze polecam.