,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to niezwykła książka pełna wyrafinowanych zdjęć i sprawdzonych przypisów na 103 potrawy z użyciem ziół Baziółka. Znajdziecie w niej kompleksową wiedzę z zakresu wykorzystania ziół i mikroliści w kuchni, informacje o ich właściwościach odżywczych, a także ciekawostki zdrowotne i podpowiedzi znanych kucharzy i botaników, modyfikacje tradycyjnych receptur, tipy zero waste i wersje wege dla entuzjastów kuchni roślinnej.
,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to propozycje szybkich w przygotowaniu śniadań, dań obiadowych, od święta, a także prostych posiłków do przyrządzania z dziećmi. Do tego sprawdzone pomysły na wypieki z zastosowaniem ziół, a nawet zdrowy fast food i dania grillowe. Jeszcze tyle aromatycznych przepisów nie znalazło się w jednej książce kulinarnej!
,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to:
- porady kulinarne Tomasza Jakubiaka, kucharza i osobowości telewizyjnej,
- przepisy i podpowiedzi Katarzyny Gubały, ekoosobowości i wege diet coacha,
- ciekawostki i praktyczne informacje Michała Mazika, kreatywnego ogrodnika i pasjonata ziołolecznictwa.
,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to bogate źródło informacji i ciekawostek o najpopularniejszych ziołach i ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Ta wyjątkowa publikacja powstała w duchu poszanowania natury, z ekologicznym podejściem i w nurcie zero waste. W książce znalazły się porady na wykorzystanie świeżych ziół i mikroliści, pomysły pielęgnacyjne i wskazówki zdrowotne.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
Język oryginału: polski
Przeczytane:2024-12-17, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 52 książki 2024, 26 książek 2024, Książki XXI wieku, 12 książek 2024, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
Jak ważne jest, zastosowanie ziół w smakowaniu codziennych kulinarnych potraw wie ten, kto dba o zdrowie, pragnie poznać i odkrywać nowe przepisy, które będą stanowić inspiracje dla znacznej poprawy samopoczucia i dzielenie się nim z innymi chcącymi zmienić dotychczasowy tryb życia na nieco bogatszy w witaminy dodając je do ulubionego dania.
Zanim przystąpimy, do przyrządzenia zdrowych przysmaków potrzebna będzie nam zgromadzona teoretyczna wiedza o ziołach, ziółkach i baziółkach, gdyż istotne jest to, co stanowi główny ich składnik.
Uważam, że potrzebni są do tego doświadczeni autorzy, którzy udzielą z największą przyjemnością porad, wskażą odpowiednią drogę, jak wykonać smaczny i zdrowy posiłek oraz podpowiedzą sposoby na to, jak można samemu spróbować wyprodukować zioła, które będą nam służyć w zdrowym odżywianiu się.
Katarzyna Gubała, Tomasz Jakubiak, Michał Mazik są znakomitymi pełnymi energii telewizyjnymi osobowościami, którzy potrafią być aktywni zawodowo. Każdy z autorów ceni sobie dobry smak kulinarnej podróży i chce, aby czytelnik wyruszył z nimi w głąb 103 przepisów, które będą łatwym pierwszym krokiem do ponownego odtworzenia ich z pamięci.
Twórczość Katarzyny Gubały, Tomasza Jakubiaka miałam okazję wcześniej poznać i spodobało mi się ich właściwe podejście do tego, jak można miło spędzić czas w kuchni i z uśmiechem wykonać przepis, który ma w sobie wiele kulinarnej delicji. Natomiast u Pana Michała Mazika ujęło mnie to, że potrafi pomysłowo i bezpiecznie opisać, w jaki sposób należy samodzielnie w warunkach domowych zasadzić ulubione zioła, aby można było je na samym końcu spożytkować, cieszyć się z tego, że poprzez konkretnie udzielone i sprawdzone wskazówki znalazło się czas na wypełnienie pustej przestrzeni mieszkaniowej, która wymaga, odpowiedniego zadbania o nią pamiętając o zachowaniu zasad prawidłowej pielęgnacji.
Warto jest na samym początku przeczytać wstęp, gdyż zawiera cenne informacje, jakimi głównymi tematami będą zajmować się autorzy i co jest najważniejsze podczas konsumpcji ziół, a czego należy unikać i które z nich są najczęściej używane.
Nie można zapominać o tym, że należy rozważnie stosować zioła ze względu na to, że mają wady i zalety. Łatwo jest wyciągnąć wnioski, że jednak zioła mają więcej zalet, a to jest, istotne dodając ich do wszelkiego rodzaju dań.
Książka nie posiada rozdziałów, zaprezentowane zostały piękne zdjęcia 103 przepisów pysznych i zdrowych, które będą stanowiły kulinarną zachętę do rodzinnego przygotowania posiłków oraz na samym końcu znajduje się pozostawione miejsce do sporządzania notatek.
Warto jest przeczytać tę książkę.