Zioła, ziółka i Baziółka

Ocena: 6 (1 głosów)

,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to niezwykła książka pełna wyrafinowanych zdjęć i sprawdzonych przypisów na 103 potrawy z użyciem ziół Baziółka. Znajdziecie w niej kompleksową wiedzę z zakresu wykorzystania ziół i mikroliści w kuchni, informacje o ich właściwościach odżywczych, a także ciekawostki zdrowotne i podpowiedzi znanych kucharzy i botaników, modyfikacje tradycyjnych receptur, tipy zero waste i wersje wege dla entuzjastów kuchni roślinnej.

,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to propozycje szybkich w przygotowaniu śniadań, dań obiadowych, od święta, a także prostych posiłków do przyrządzania z dziećmi. Do tego sprawdzone pomysły na wypieki z zastosowaniem ziół, a nawet zdrowy fast food i dania grillowe. Jeszcze tyle aromatycznych przepisów nie znalazło się w jednej książce kulinarnej!

,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to:

- porady kulinarne Tomasza Jakubiaka, kucharza i osobowości telewizyjnej,

- przepisy i podpowiedzi Katarzyny Gubały, ekoosobowości i wege diet coacha,

- ciekawostki i praktyczne informacje Michała Mazika, kreatywnego ogrodnika i pasjonata ziołolecznictwa.

,,Zioła, ziółka i... Baziółka" to bogate źródło informacji i ciekawostek o najpopularniejszych ziołach i ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Ta wyjątkowa publikacja powstała w duchu poszanowania natury, z ekologicznym podejściem i w nurcie zero waste. W książce znalazły się porady na wykorzystanie świeżych ziół i mikroliści, pomysły pielęgnacyjne i wskazówki zdrowotne.

Informacje dodatkowe o Zioła, ziółka i Baziółka:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788383910161
Liczba stron: 240
Język oryginału: polski

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

więcej

Kup książkę Zioła, ziółka i Baziółka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Zioła, ziółka i Baziółka - opinie o książce

Jak ważne jest, zastosowanie ziół w smakowaniu codziennych kulinarnych potraw wie ten, kto dba o zdrowie, pragnie poznać i odkrywać nowe przepisy, które będą stanowić inspiracje dla znacznej poprawy samopoczucia i dzielenie się nim z innymi chcącymi zmienić dotychczasowy tryb życia na nieco bogatszy w witaminy dodając je do ulubionego dania.

Zanim przystąpimy, do przyrządzenia zdrowych przysmaków potrzebna będzie nam zgromadzona teoretyczna wiedza o ziołach, ziółkach i baziółkach, gdyż istotne jest to, co stanowi główny ich składnik.

Uważam, że potrzebni są do tego doświadczeni autorzy, którzy udzielą z największą przyjemnością porad, wskażą odpowiednią drogę, jak wykonać smaczny i zdrowy posiłek oraz podpowiedzą sposoby na to, jak można samemu spróbować wyprodukować zioła, które będą nam służyć w zdrowym odżywianiu się.

Katarzyna Gubała, Tomasz Jakubiak, Michał Mazik są znakomitymi pełnymi energii telewizyjnymi osobowościami, którzy potrafią być aktywni zawodowo. Każdy z autorów ceni sobie dobry smak kulinarnej podróży i chce, aby czytelnik wyruszył z nimi w głąb 103 przepisów, które będą łatwym pierwszym krokiem do ponownego odtworzenia ich z pamięci.

Twórczość Katarzyny Gubały, Tomasza Jakubiaka miałam okazję wcześniej poznać i spodobało mi się ich właściwe podejście do tego, jak można miło spędzić czas w kuchni i z uśmiechem wykonać przepis, który ma w sobie wiele kulinarnej delicji. Natomiast u Pana Michała Mazika ujęło mnie to, że potrafi pomysłowo i bezpiecznie opisać, w jaki sposób należy samodzielnie w warunkach domowych zasadzić ulubione zioła, aby można było je na samym końcu spożytkować, cieszyć się z tego, że poprzez konkretnie udzielone i sprawdzone wskazówki znalazło się czas na wypełnienie pustej przestrzeni mieszkaniowej, która wymaga, odpowiedniego zadbania o nią pamiętając o zachowaniu zasad prawidłowej pielęgnacji.

Warto jest na samym początku przeczytać wstęp, gdyż zawiera cenne informacje, jakimi głównymi tematami będą zajmować się autorzy i co jest najważniejsze podczas konsumpcji ziół, a czego należy unikać i które z nich są najczęściej używane.

Nie można zapominać o tym, że należy rozważnie stosować zioła ze względu na to, że mają wady i zalety. Łatwo jest wyciągnąć wnioski, że jednak zioła mają więcej zalet, a to jest, istotne dodając ich do wszelkiego rodzaju dań.

Książka nie posiada rozdziałów, zaprezentowane zostały piękne zdjęcia 103 przepisów pysznych i zdrowych, które będą stanowiły kulinarną zachętę do rodzinnego przygotowania posiłków oraz na samym końcu znajduje się pozostawione miejsce do sporządzania notatek.

Warto jest przeczytać tę książkę.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy