Owoce, warzywa oraz zioła to nie tylko podstawa zbilansowanej diety, lecz także rośliny o właściwościach leczniczych, fantastyczni sprzymierzeńcy naszego dobrego samopoczucia. Wielu drobnym dolegliwościom, od bólu gardła przez trudności z zasypianiem po nadmierne gromadzenie wody w organizmie czy problemy trawienne, można skutecznie zapobiegać, a nawet je leczyć, czerpiąc z apteki natury. Taką wiedzę posiadali już nasi przodkowie, jej liczne aspekty są wykorzystywane przez współczesną medycynę.
To książka pełna przepisów i ciekawych pomysłów, które krok po kroku prowadzą przez proces przygotowywania domowych środków zaradczych zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Całość podzielono na cztery rozdziały: potrawy, napoje tłoczone na zimno oraz napoje typu smoothie; napary, wywary i soki; nalewki lecznicze i digestify (ułatwiające trawienie) oraz mydła, balsamy i kremy.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-07-06
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 160
Tłumaczenie: Przemysław Hejmej
Napoje tłoczone na zimno Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance – opis wydawcy Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały...
Przeczytane:2020-07-24, Ocena: 6, Chcę przeczytać, 26 książek 2020,
PRZYPRAWY I ZIOŁA... - czymże byłaby bez nich nasza kuchnia...? To właśnie te niezwykle aromatyczne, najczęściej ziołowe - surowce, czynią wszelkie dania smaczniejszymi, aromatyczniejszymi, jak i nie rzadko zdrowszymi. Jak się jednak okazuje, owe przyprawy i zioła mogą posłużyć nam również jako cenne wsparcie w dbaniu o nasze zdrowie. I oto właśnie temu zagadnieniu została poświęcona znakomita książka pt. "Zioła i przyprawy. Naturalny sposób na zdrowe życie", która to ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Jedność! Poznajemy zatem tę pozycję i wiedzę, jaką ona sobą niesie!
Jako słowo się rzekło, książkę tę wypełnia ogromna ilość znakomitych przepisów i receptur na rozmaite soki, koktajle, napary, wywary, nalewki, wina, które to powstałe na bazie ziół i przypraw, przyniosą nam wielkie, zdrowotne korzyści. Korzyści w postaci zwiększenia odporności naszego organizmu, polepszenia samopoczucia, ale też i chociażby przeprowadzenia oczyszczającej z toksyn, diety. Jednocześnie jednak znajdziemy tu także wiele wspaniałych kulinarnych przepisów, które będziemy mogli przenieść do naszej kuchni. O książce tej można bowiem powiedzieć, iż stanowi ona sobą intrygujące połączenie zdrowotnego i kulinarnego, poradnika.
Pozycja ta została podzielona na kilka głównych części, które to prowadzą nas sobą przez poradnikową ofertę tej książki. I tak oto najpierw czeka nas intrygujące wprowadzenie w postaci omówienia najpopularniejszych w Polsce ziół i przypraw, których to zastosowanie poznamy w ukazanych tu w dalszej części, przepisach i recepturach I tak jest tu mowa m.in. o bazylii, czosnku, rumianku, cynamonie, czy też imbirze i pokrzywie. I to właśnie tu znajdziemy informacje o ich składzie, zdrowotnych właściwościach oraz najczęstszym zastosowaniu.
Kolejne rozdziały i strony wypełniają już owe przepisy, podzielone na kilka głównych kategorii:
"POTRAWY, NAPOJE TŁOCZONE NA ZIMNO ORAZ KOKTAJLE" - w tej części znajdziemy szereg pomysłowych receptury na pyszne, orzeźwiające i zdrowe dania i napoje, m.in. na czele ze słodkim "Kremem owsiano-figowym", kolejno rozpływającą się w ustach "Galaretką z czarnego bzu", dalej ochładzającym "Koktajlem z cukinii z bazylią i mleczkiem sojowym", czy też moim faworytem - "Sałatką z cykorią i tofu". Oczywiście, to tylko kilka z wielu wspaniałych przepisów w tym dziale.
"NAPARY, WYWARY I SOKI" - w tym miejscu czekają na nas już receptury na lecznicze środki, które to pozwolą zachować nam dłuższe zdrowie, pozbyć się szkodliwych toksyn, czy też wzmocnić odporność organizmu. I tu także mamy ogromny wybór wśród zawartych propozycji, by wspomnieć chociażby o świetnym przepisie na "Napar z liści leszczyny z dodatkiem różnych kwiatów", który pomaga w kłopotach ze skórą, kolejno o łagodzącym dolegliwości gastryczne "Naparze z pokrzywy i imbiru", następnie o łagodzącym skutki zapalenia dróg moczowych - "Naparze z parietarii lekarskiej nasion granatu", czy też chociażby o niezbędnej w przypadku grypy i zarazem uspokajającej - "Herbatce lipowej z miodem zawierającym kwiat lipy"...
"NALEWKI LECZNICZE I DIGESTIFY" (napoje ułatwiające trawienie) - ten rozdział zainteresuje z pewnością w szczególny sposób panów, którzy uwielbiają alkoholowe nalewki, a przy tym i wytłumaczą się swoim żonom zdrowotnymi właściwościami ów specyfików. Tu moje serce skradły m.in. takie receptury, jak wspomagający naszą energię "Likier z żeń-szeniem", łagodzące dolegliwości brzuszne "Wino z wyciągiem z rumianku", czy też wspomagająca prawidłowe działanie naszego układu trawiennego - pyszna "Herbatka ziołowa z hyzopu i kolendry"...
"MYDŁA, BALSAMY I KREMY" - jak sama nazwa wskazuje, w tej ostatniej części książki znajdziemy cenne przepisy na naturalne kosmetyki do naszego ciała, by wymienić spośród z nich chociażby takie perełki, jak "Krem rozjaśniający z cytryny i orzechów laskowych", zaskakujący swoim składem "Czosnkowy balsam wzmacniający do włosów", czy też wreszcie niezwykle aromatyczne "Mydło goździkowe".
Książka ta zachwyca nas bogactwem wiedzy, jaka to wypełnia jej strony. Wiedzy na temat zbawiennego działania ziół, owoców, warzyw i przypraw, które mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie, wygląd, jak i też uczynić zdrowszą, codzienną dietę. To również niezwykła klarowność i lekkość podania tych wszystkich informacji, którą to cechuje konkret, dbałość o każdy szczegół oraz jasność w postaci wyjaśnienia każdego, bardziej skomplikowanego pojęcia. Tym samym też każdy czytelnik - nawet absolutny laik na polu medycyny naturalnej, będzie mógł bez trudu wynieść z tej lektury cenną wiedzę i przenieść ją do swojej codzienności.
Nie sposób nie wyrazić tu zachwytu także nad efektownością wydania tej pozycji, na którą to składa się duży format, twarda oprawa, piękna dla oka i niezwykle klimatyczna okładka, jak i też doskonała jakość papieru i drukarskiej farby. Na osobne słowa wyróżnienia zasługują zawarte tu ilustracje gotowych naparów, soków, sałatek i nalewek, które to cechuje profesjonalizm na polu fotograficznego kunsztu, jak i też piękne kolory. Dzięki temu też spotkanie z tym tytułem jest dla nas jeszcze przyjemniejszym, zaś sama książka może stanowić jedną z najefektowniejszych pozycji na półce naszej domowej biblioteczki.
Podsumowując - poradnik pt. "Zioła i przyprawy. Naturalny sposób na zdrowe życie", to niezwykle cenna, interesująca i pięknie wydana, książka. To właśnie za jej sprawą możemy poznać bogactwo natury i skorzystać z jej hojnej oferty dla dobra nas i naszych bliskich. Dlatego też z jak największym przekonaniem zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł, który może przynieść sobą tylko i wyłącznie same korzyści!