ZAKOCHAJ SIĘ W ZIEMNIAKACH!
Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki.
Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez wahania obsadzić go w roli dodatku, przekąski czy nawet... deseru.
Ziemniak. Wyznanie miłości to źródło niezliczonych inspiracji i zaskoczeń. Pokochaj ziemniaki, a one odwzajemnią Twoje uczucie!
Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat pa Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2022-09-07
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 280
Tytuł oryginału: Potetkokeboka
Bardzo rzadko sięgam po książki kulinarne. Zwykle gdy szukam inspiracji kulinarnych, łatwiej jest mi zajrzeć do Internetu i tam wyszukać coś specjalnego. Natomiast Ziemniak. Wyznanie miłości po prostu mieć musiałam! W środku jest mnóstwo przepisów, od których aż cieknie ślinka! A zdradzę Wam w tajemnicy, że kilka przepisów już wypróbowałam i wyszły znakomicie!
Ziemniaki uwielbiam i bardzo często królują w mojej kuchni, dlatego cieszę się, że Autorka postawiła właśnie na nie i ukazała całą ich uniwersalność. Książka jest przejrzysta, a przepisy są posortowane wg sposobu przyrządzania (gotowanie, pieczenie) oraz ich przeznaczenia (danie główne, dodatek).
Przepisy są jasne, klarowne i dobrze wyjaśnione. Myślę, że nawet laik, sięgając po tę książkę, mógłby pokusić się o zrobienie prawdziwej uczty kulinarnej, w której króluje ziemniak. Zdjęcia, które są estetyczne i przede wszystkim apetyczne, sprawiają, że ślinka cieknie na samą myśl... Gwarantuję, że po przejrzeniu tych wszystkich przepisów zapragniecie wyczarować niejedno ziemniaczane danie! Ja polecam całym sercem i jeszcze niejednego pyra ukręcę!
Przeczytane:2022-10-09,
Ziemniak towarzyszył nam od zawsze.
Kto z nas nie jadł sałatki jarzynowej, kultu polskiej kuchni🙂
Kluski, placki, frytki, purre, kopytka ;ile pychotek od zawsze przewijało się w kuchniach naszym babć, mam, a i naszych.
Autorka książki odczarowuje tradycyjnego ziemniaka i serwuje niemal 100 prostych przepisów na dania z tym najbardziej dostępnym, niedrogim i uniwersalnym warzywem.
W książce dostaniemy przepisy na ziemniaki jako dodatki, zapiekanki, gotowane z dodatkami, smażone na patelni, na sałatki.
Przepisy na ziemniaki w daniach głównych, jako przekąski, przepisy na bataty oraz wypieki z ziemniaków.
Jak pisze autorka ta "książka to wyznanie miłości do ziemniaków" i patrząc na przepisy oraz ilustracje w pełni się z nią zgadzam.
Piękne wydanie w twardej oprawie, opatrzone ilustracjami potraw to uczta dla oka.