Zespół urazowy w praktyce

Autorzy książki próbują odpowiedzieć na pytanie: jak zorganizować sprawny i efektywny zespół urazowy w każdym środowisku pracy; zarówno w ośrodku wysokospecjalistycznym, jak i w szpitalu powiatowym.

To zbiór doświadczeń autorów wynikających z obserwacji i badań prowadzonych w macierzystych ośrodkach, a także pochodzących z innych krajów. Jest to książka o dynamicznej pracy zespołu i jego interakcjach wewnętrznych oraz w ujęciu całego środowiska szpitalnego.

Autorzy skupiają się na zagadnieniach bezpieczeństwa pacjenta, redukcji ryzyka powikłań i zdarzeń niepożądanych, pracy zespołu w sytuacjach ogromnego stresu i zmiennych warunkach. Omawiane jest również zagadnienie debriefingu i narzędzia analizy lean management, które stanowią prosty, dostępny, a zarazem efektywny sposób monitorowania i podnoszenia jakości.

Publikacja jest skierowana do osób pracujących w szpitalnych oddziałach ratunkowych, centrach urazowych, chirurgów, anestezjologów, ortopedów i lekarzy innych specjalności, m.in. neurochirurgów i radiologów, którzy współpracują z zespołami urazowymi, a także ratowników medycznych.

Informacje dodatkowe o Zespół urazowy w praktyce:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2018-09-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320055177

Kup książkę Zespół urazowy w praktyce

Zespół urazowy w praktyce - opinie o książce