Zdrowy kręgosłup

Czy po ciężkim dniu boli cię dół pleców? Masz problemy z poruszaniem szyją? Czujesz, że twoje barki są spięte? Trudno ci rano rozprostować kości?

Ból pleców to dziś jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Sprzyjają mu takie codzienne elementy naszego życia, jak praca za biurkiem, pochylanie głowy podczas wpatrywania się w telefon komórkowy czy mała aktywność fizyczna. A ponieważ kręgosłup stanowi rusztowanie ciała i w bardzo dużym stopniu zależy od niego nasze zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie, warto o niego zadbać.

Z tej książki dowiesz się, jak pozbyć się bólu pleców i jak mu przeciwdziałać, w czym pomoże ci fizjoterapeuta, a kiedy dolegliwości wymagają wizyty u lekarza. Poznasz budowę kręgosłupa oraz przyczyny dolegliwości bólowych w jego obrębie. Przeczytasz o diagnostyce i leczeniu bólu pleców, a przede wszystkim – o profilaktyce na co dzień.

W poradniku znajdziesz zestaw dokładnie opisanych i zilustrowanych ćwiczeń wzmacniających różne partie mięśni pleców, relaksujących i uśmierzających ból.

Informacje dodatkowe o Zdrowy kręgosłup:

Wydawnictwo: RM