Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie.
Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące ,,dobre" bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób, ale także poprawiają poziom oksytocyny, zdrowie mózgu i pomagają przeciwdziałać starzeniu się, pozwalają utracić wagę, zachować jasność umysłu i spokojny sen.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 384
Tytuł oryginału: Super Gut
200 nowych prostych przepisów na błyskawiczne dania bezglutenowe W książce Dieta bez pszenicy kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę...
Druga po bestsellerowej Diecie bez pszenicy książka doktora Williama Davisa, pogromcy otyłości i chorób związanych ze spożywaniem złych zbóż...
Przeczytane:2022-12-16, Ocena: 6, Przeczytałam,
Wielkimi krokami zbliżają się święta, więc to idealny moment na przeczytanie właśnie takiej książki. Sądziłam, że wiele już wiem z zdrowiu jelit, ale tak naprawdę po przeczytaniu tej całkiem w to zwątpiłam. Bo wiecie, mówi się, że swoje zboża są najzdrowsze, bo rosną naturalnie. To niby prawda, lecz tyczy się wielu pokoleń wstecz, kiedy to pszenica była wysoka na 150cm. Później ludzie przeprowadzali na niej eksperymenty i zrobili ją niższą, do 45 cm, lecz ta odmiana wywołuje skutki uboczne! Zwiększa łaknienie, łojotok, aż po 400 procentowy wzrost zachorowań na celiakię. Wielu ludzi zatem zaczęło promować dietę bez udziału zbóż. Ale czy to wystarczy by być zdrowym?
Jak sądzicie, co na to mokrobiom jelitowy? Dlaczego tak dużo ludzi ma nietolerancję na pomidory(tutaj mowa o mnie), czerwoną fasolkę czy też orzeszki ziemne? Dlaczego mamy zatwardzenia, wzdęcia, zgagi, nie czujemy się szczęśliwi? Co się takiego stało, że w naszym organizmie zaszły niekorzystne zmiany?
,, Właśnie u ludzi pierwotnych prowadzących tradycyjny styl życia przetrwały gatunki mikroorganizmów, których nam brakuje, podczas gdy zadomowiły się w nas takie, jakich oni nie posiadają".
Książka naprawdę mnie przeraziła. W bardzo dokładny sposób opowiedziała co najbardziej nam szkodzi i co dzieje się z naszym organizmem, kiedy nie dostarczamy mu witamin, kiedy bierzemy antybiotyki, kiedy chorujemy na jakąkolwiek chorobę. Podobno unieszkodliwienie bakterii, to wygrana walka. Teraz wiem, że nie. Resztka, która zostaje po niej i jej bytności, bo jak my ma też potrzeby fizjologiczne, odkłada się w pewnym miejscu i szkodzi dalej. To nieprawdopodobne w jaki sposób zostało to opisane! Oj dbajmy o nasze jelita póki czas, bo on niemiłosiernie tyka każdego dnia! Ludzie zastanawiają się jak kiedyś dbano o zęby. A czy wiecie, że próchnica prawie w ogóle nie występowała? Zęby się psują, bo zmieniona została ich flora bakteryjna. A my sami to sobie robimy... Jednak dzięki tej książce przynajmniej większość zniszczeń można naprawić. Znajdziecie tutaj listę potraw, bezpiecznych leków i spis bakterii nam potrzebnych z uwzględnieniem gdzie można je odnaleźć. Podsumowując, jest to książka, której nigdy się nie pozbędę i życząc wszystkim zdrowia, a niektórym życia, naprawdę polecam kupić!