Zastrzelić, zadźgać i otruć, czyli historia morderstwa

Co łączy Juliusza Cezara, Reinharda Heydricha, Johna F. Kennedy’ego, Johna Lennona i Jana Pawła II? Wszyscy stali się ofiarami zamachowców!

W historii doszło do tysięcy ataków skrytobójczych, w tej książce opiszemy jednak wyłącznie te najciekawsze, najbardziej przerażające i mające największy wpływ na losy świata. Opowieści o najbardziej szokujących zabójstwach oraz ich sprawcach przyprawią Cię o dreszcz. Odkryjesz historie śmiałych i zdeterminowanych zamachowców, nie zawsze skutecznych, ale niesamowicie pomysłowych. Poznasz ich sławne ofiary – królów i ich rodziny, przywódców państw, celebrytów – oraz narzędzia zbrodni, którymi się posłużyli.

Jak wyglądałby obecnie świat, gdyby Adolf Hitler zginął w 1933 roku? Czy w Polsce nadal trwałby komunizm, gdyby Jana Pawła II zamordowano w 1981 roku?

Na te pytania nigdy nie poznamy odpowiedzi, ale jedno jest absolutnie pewne – mordercze plany garstki ludzi mogą zmienić życie milionów.

Poznaj wspaniale zilustrowane i doprawdy fascynujące dzieje morderstwa, od czasów antycznych aż po współczesność.

Informacje dodatkowe o Zastrzelić, zadźgać i otruć, czyli historia morderstwa:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-06-05
Kategoria: Historyczne

Tagi: historyczne

Kup książkę Zastrzelić, zadźgać i otruć, czyli historia morderstwa

Zastrzelić, zadźgać i otruć, czyli historia morderstwa - opinie o książce

Książka zawiera krótkie opisy morderstw, które zmieniły bieg historii. Znajdziemy w niej opisy zamachu na Adolfa Hitlera, Rasputina, ale także królów czy dawnych uczonych. Z pewnością zaskoczy nas ogrom ludzkiej nienawiści, która jest w stanie popchnąć człowieka do tak niegodziwych czynów.

Zaciekawiła mnie nie tylko tematyka książki, ale także okładka. Spodziewałam się szczegółowych opisów dawnych zbrodni, jednak napotkałam którkie wpisy, jak gdyby historia została przez autora potraktowana odrobinę po macoszemu. Myślę, że gdyby nie suchy styl pisania autora z tej książki mogłoby wyjsc coś na prawdę intrydującego, jednak autor skupił się chyba głównie na podawaniu faktów, pomijając przy tym sposób ich prezentowania.

Nie ukrywam, ze tematyka książki jest ciekawa i napotkałam w niej wiele faktów, o których do tej pory nie miałam pojęcia. Plusem są strony okraszone zdjęciami, co powala nam spojrzeć z bardziej ludzkiej strony na zamordowanych czy morderców, ponieważ dzięki temu nie są oni jedynie nazwiskami w tekście, ale także realnymi postaciami. Jednak spodziewałam się czegoś więcej po tej ksiażce. Moim zdaniem autor nie wykorzystał potencjału wybranej przez niego tematyki.

Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2020-01-07, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2020, Mam,

Garść ciekawostek na temat zabójstw i skrytobójstw, a także nieudanych zamachów na mniej i bardziej znane osoby, które odegrały ważne role w historii ludzkości. Od Cezara i Arystotelesa, przez różnorakich królów, aż po Franciszka Ferdynanda, Adolfa Hitlera i Fidela Castro.
Niektóre części książki wydały mi się interesujące, inne mniej (najnudniejsze były dla mnie podrozdziały o włoskiej mafii), ale dla kogoś zainteresowanego tego typu zagadnieniami całość pewnie będzie ciekawa. Generalnie pozycja ta nadaje się raczej do czytania z doskoku, w przerwach między innymi książkami, niż na jednorazowe posiedzenie. Pozwala sobie przypomnieć podstawowe informacje z różnych okresów historii, sporo jest też podrozdziałów poświęconych historii najnowszej, pod tym względem zdecydowanie więc jest warta przynajmniej przejrzenia.

Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2019-08-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2019, popularnonaukowe,
Jonathan J. Moore 0
Okładka ksiązki - Przerażające choroby i zabójcze terapie, czyli historia medycyny, jakiej nie znałeś

Odcięte nogi, drobno posiekane kończyny, puszczanie krwi… Tak kiedyś wyglądała medycyna! W dawnych wiekach chorzy znajdowali się w wyjątkowo trudnej...

Powiesić, wybebeszyć, poćwiartować
Jonathan J. Moore0
Okładka ksiązki - Powiesić, wybebeszyć, poćwiartować

Największa rozrywka w średniowieczu? Oczywiście – publiczna egzekucja! Miażdżenie, palenie, ćwiartowanie, topienie, gotowanie żywcem i nabijanie...

Rok szarańczy
Terry Hayes