Księgi wieczyste (jako rejestry publiczne) pełnia w  obrocie cywilnoprawnym doniosłą rolę. Przez ujawnianie stanu prawnego nieruchomości, tworzą podstawy bezpiecznego obrotu prawnego. Sposób ujawnienia stanu prawnego nieruchomości w tych rejestrach ustawodawca poddał zasadom, które wynikają przede wszystkim z regulacji ustawy o księgach wieczystych i hipotece z dnia 6 lipca 1982 r. Ustawa ta znajduje doprecyzowanie w przepisach aktu wykonawczego, jakim jest rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 15 lutego 2016 r. w sprawie zakładania i prowadzenia ksiąg wieczystych w systemie teleinformatycznym. Przepisy wymienionych aktów prawnych śluza urzeczywistnieniu zasad materialnoprawnych, w tym zasady pierwszeństwa ograniczonych praw rzeczowych ujawnionych w księdze wieczystej. Niniejsze opracowanie poświęcono zarówno tej zasadzie, jak i zasadom procesowym postępowania wieczystoksięgowego.

Autor, dr Daniel Jakimiec, absolwent studiów magisterskich na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz studiów doktoranckich na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. W trakcie studiów doktoranckich wyróżniony stypendium dla najlepszych doktorantów. Dr Daniel Jakimiec jest referendarzem sadowym zatrudnionym w wydziale cywilnym, a wcześniej także w wydziale ksiąg wieczystych oraz w sekcji windykacji należności sadowych i  wykonywania orzeczeń w ramach wydziału karnego. W przeszłości asystent sędziego w wydziale rodzinnym i dla nieletnich oraz w wydziale karnym i w wydziale pracy sadu rejonowego. Był wolontariuszem świadczącym pomoc prawna podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chojnicach.

Autor szeregu artykułów naukowych oraz monografii.

Informacje dodatkowe o Zasada pierwszeństwa ograniczonych praw rzeczowych ujawnionych w księdze wieczystej:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-01-30
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Zasada pierwszeństwa ograniczonych praw rzeczowych ujawnionych w księdze wieczystej

Zasada pierwszeństwa ograniczonych praw rzeczowych ujawnionych w księdze wieczystej - opinie o książce

Powództwo o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym
Daniel Jakimiec0
Okładka ksiązki - Powództwo o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym

W księgach wieczystych sporządzonych dla nieruchomości ujawniany jest stan faktyczny i stan prawny danej nieruchomości. Zdecydowana większość wpisów...

Daniel Jakimiec0
Okładka ksiązki - Dysfunkcjonalność rodziny jako przedmiot postępowania wykonawczego w prawie rodzinnym i opiekuńczym. Zarys metodyki pracy sędziego w postępowaniu wykonawczym w sprawach rodzinnych i opiekuń-czych

W książce Dysfunkcjonalność rodziny jako przedmiot postępowania wykonawczego w prawie rodzinnym i opiekuńczym została przedstawiona zależność między stadium...