Zapomniana historia nauki. Panny apteczkowe, znachorzy, kołtuny

W każdym dworze i dworku polskim znajdowała się domowa apteczka [...] Śpiżarnia pańska z apteczką zostawała pod zarządem i pieczą panny apteczkowej, która wydawała kucharzom, smażyła konfitury, urządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z dziewczętami zbierała zioła lecznicze. Była to zwykle albo daleka krewna, albo uboga panna i sierota, która za mąż nie wyszła, ale w domu możniejszym znalazła opiekę i ciepło rodzinne [...] Panna apteczkowa, jako opiekunka chorych we dworze wiejskim, jako najwierniejsza przyjaciółka domu i rodziny swoich państwa, jako niestrudzona i umiejętna pracownica, była w dawnem społeczeństwie polskim, nie znającem dzisiejszego roznerwowania, bardzo pospolitym a sympatycznym typem starej panny.

Z. Gloger, Encyklopedia staropolska

Kolejna książka z cyklu stanowiącego zbiór przewrotnych esejów, opisujących nieznane fakty naukowe oraz epizody z życia dawnych wizjonerów. Tym razem poznamy marzenia o zawojowaniu świata nauki przez przedstawicieli matematyki, medycyny, archeologii, entomologii i geografii.

Czy wiesz, że:

W XVII w. Polaków uznawano za naród wyróżniający się ponadprzeciętnym zdrowiem? Zasługą tego miały być m.in. spanie na twardym posłaniu i ... pogodne usposobienie. W XVIII w. w celu pozbycia się kołtunów z włosów radzono spożywać gotowanego jeża lub polewać głowę gorzałką - następnie ją podpalając. Wynalazca pierwszego odkurzacza został aresztowany, gdyż jego maszyna zebrała zbyt dużą ilość srebrnego pyłu z monet, podczas czyszczenia królewskiej mennicy.

Informacje dodatkowe o Zapomniana historia nauki. Panny apteczkowe, znachorzy, kołtuny:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 9788301205393

Tagi: bóg Historia nauki

Kup książkę Zapomniana historia nauki. Panny apteczkowe, znachorzy, kołtuny

Zapomniana historia nauki. Panny apteczkowe, znachorzy, kołtuny - opinie o książce

Avatar użytkownika - klaud
klaud
Przeczytane:2020-01-26, Przeczytałem,
Wierzba Babel
Krzysztof Rejmer0
Okładka ksiązki - Wierzba Babel

Zbiór twórczości prozatorskiej Krzysztofa Rejmera. Wejdź do Wierzby Babel, aby dowiedzieć się, komu zależy na odkryciu tajemnicy zbójeckiego...

Zapomniana historia nauki, czyli fantazje i facecje naszych dziadków
Krzysztof Rejmer0
Okładka ksiązki - Zapomniana historia nauki, czyli fantazje i facecje naszych dziadków

Jednym ze wspomnień mojego wczesnego dzieciństwa jest miesięcznik Horyzonty techniki prenumerowany przez ojca. Niczym bohater schulzowskiego opowiadania...