Zamki i przestrzeń społeczna w Europie Środkowej i Wschodniej

Średniowieczne zamki przez wieki były domeną miłośników „starożytności”. Również i dzisiaj potężne warownie lub ich ruiny przyciągają uwagę nie tylko historyków, konserwatorów i architektów, lecz także całej rzeszy zwiedzających je podróżnych, zaś w tekstach przewodników i folderów turystycznych wciąż ożywa duch romantyzmu. Autorzy szkiców zebranych w niniejszym tomie — badacze z całej Europy Środkowej i Wschodniej: od Niemiec, przez Czechy, Słowację, Polskę, Ukrainę i Białoruś, aż po Rosję — podejmują rozmaite zagadnienia związane z funkcjonowaniem zamków w szeroko pojętej przestrzeni społecznej: w prawie, gospodarce, polityce, kulturze, obyczajach i mentalności ludzi średniowiecza i czasów nowożytnych. Książka ta jest najobszerniejszym na przestrzeni ostatnich kilku dziesiątków lat podsumowaniem dorobku polskiej kastelologii i jako taka stanowić będzie istotny punkt odniesienia dla przyszłych badań.

Informacje dodatkowe o Zamki i przestrzeń społeczna w Europie Środkowej i Wschodniej:

Wydawnictwo: DiG
Data wydania: 2002 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
ISBN: 83-7181-249-3

Kup książkę Zamki i przestrzeń społeczna w Europie Środkowej i Wschodniej

Zamki i przestrzeń społeczna w Europie Środkowej i Wschodniej - opinie o książce

Avatar użytkownika - gan1983
gan1983
Przeczytane:2014-06-05, Ocena: 2, Przeczytałem, Historyczne, Mam, WYZWANIE 12 KSIĄŻEK 2014,
Myślałem, że to będzie ciekawa książka opisująca różne zamki w Europie Wschodniej. Niestety zawiodłem się. Opisy są nudne i męczące. Jeszcze z początku dało się to znieść i znalazło się coś ciekawego, ale im dalej czytałem, tym gorzej. Poza tym książka napisana w kilku językach. Wydawało mi się, że jest to tłumaczenie tego samego, co po polsku, ale niestety nie. Pisze zupełnie coś innego.
Avatar użytkownika - Bas1992
Bas1992