Hilary Mantel należy do najznamienitszych pisarzy brytyjskich. W opowiadaniach składających się na niniejszy tom z wielką przenikliwością opisuje bohaterów, docierając do najmroczniejszych zakamarków ludzkiej duszy, aby wyciągnąć na światło dzienne czyhające tam potworności.
Ukazując swoich bohaterów w jakże różnych sceneriach, od klaustrofobicznego mieszkania w mieście na zachodnim wybrzeżu Arabii Saudyjskiej, po góry i rozległe łąki na jednej z greckich wysp, Hilary Mantel zmusza nas do refleksji nad istotą ludzkiej natury, każdą opowieść snując z charakterystycznym dla siebie cierpkim humorem oraz stylem znamionującym wielkiego pisarza u szczytu twórczych możliwości.
,,Zbiór jej opowiadań przypomina bombonierkę. Niektóre historie są bardzo krótkie, pełne specyficznego poczucia humoru. W innych dopatrzymy się okrucieństwa na miarę opowiadań Roalda Dahla. Narrator Mantel nigdy nie mówi wszystkiego, co wie, i właśnie dlatego warto go słuchać uważnie". USA Today
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2015-09-30
Anglię od katastrofy dzieli uderzenie serca. Jeśli król umrze, nie pozostawiwszy męskiego potomka, kraj może ogarnąć wojna domowa. Henryk VII pragnie...
Anna i Ralph wyjeżdżają do Afryki - on ucieka przed dominacją ojca, ona pomaga mu prowadzić misję dla tubylczej ludności. Jednak na tym kontynencie trudno...
Przeczytane:2019-01-02, Ocena: 4, Przeczytałam,
W „Zamachu na Margaret Thatcher” Hilary Mantel przedstawia jak w kalejdoskopie, a może raczej jak w małej soczewce ludzkie zachowania. Zmieniają się postaci i ich zachowania oraz miejsca wydarzeń, ale niezmiennie w każdym opowiadaniu przedstawione są ciekawe historie. Świat mężczyzn i „niewidzialnych kobiet” w Arabii Saudyjskiej zderzony z mieszkającą tam Europejką. Jak definiowane są bogactwo, bieda, ubóstwo przez dorastające dziewczęta. Co ukrywa dom Hathawajów. Jakie gratyfikacje należą się mężczyznom u szczyty kariery? W opowiadaniach znajdziemy różne rodzaje miłości i szczęścia. Czy nowe rzeczywiście musi być lepsze od starego życia? I czy faktycznie dojdzie do zamachu na panią Thatcher.
Kupując tę książkę byłam przekonana, że dowiem się o prawdziwym zamachu na Margaret Thatcher. Wiem, moja wina, nie przeczytałam informacji na okładce J I nie żałuję. Książkę tworzy zbiór opowiadań tak różnych, przedstawiając tak wiele postaci i wydarzeń, że przeczytałam ją w jeden wieczór.