Zakochaj się, Julio

Tom 2 cyklu Seria zakopiańska

Autorka pełnych emocji książek - "Garść pierników, szczypta miłości" oraz "Obudź się, Kopciuszku" przedstawia nowy, zimowy bestseller! Piękna sceneria polskich gór i wzruszająca opowieść o miłości jak z bajki - takie historie pisze tylko Natalia Sońska!

Julia jest nauczycielką w jednym z krakowskich liceów. Młoda i ambitna, cieszy się wśród uczniów szacunkiem oraz sympatią. Dziewczyna ma złote serce, a dla swoich wychowanków jest w stanie zrobić wszystko, nawet narazić własną reputację!

Jakub realizuje się życiowo i zawodowo – jego firma deweloperska prężnie się rozwija, a narzeczona – Dagmara – wydaje się wymarzoną partnerką. Mimo to Jakub odczuwa pewien niedosyt i pustkę. Przypadkowe spotkanie z Julią na jednym z górskich szlaków wywoła lawinę zdarzeń. Czyżby Jakub odnalazł prawdziwą księżniczkę? Czy drogi tych dwojga zejdą się na zawsze?

Morał z tej opowieści może płynąć tylko jeden – szlachetne i dobre serce zawsze zwycięży fałsz i dwulicowość innych…

Informacje dodatkowe o Zakochaj się, Julio:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2017-11-08
ISBN: 978-83-7976-773-1
Język oryginału: Polski

Kup książkę Zakochaj się, Julio

Zakochaj się, Julio - opinie o książce

Kraków otulała jeszcze warstewka śniegu kiedy zagłębiałam się w najnowszą powieść Natalii Sońskiej „Zakochaj się Julio”, w której autorka roztoczyła przede mną bajkowo zimowy krajobraz Krakowa i Zakopanego. Jednak powieściowego śniegu było zdecydowanie więcej a piękno otaczającego świata okrytego warstwą skrzącego puchu znacznie lepiej wypadło w mojej ocenie niż widok z okna…

Julia Konarska jest niespełna trzydziestoletnią nauczycielką matematyki w jednym z krakowskich liceów. Jest osobą pogodną i szczerą a uczniowie darzą ją szacunkiem. Uwielbia uczyć, to jej pasja, nie tylko zawód. Radość sprawiają jej sukcesy podopiecznych, poświęca im nawet swój wolny czas po lekcjach, by należycie przygotować ich do matury. Dla swoich wychowanków stara się być nie tylko pedagogiem, ale przede wszystkim przyjaciółką. Dlatego broni ich jak lwica, gdy trzeba wymierzyć karę po wyskoku, którego dopuściło się dwóch wzorowych uczniów podczas ferii w Zakopanem. Julka jeszcze wtedy nie zdaje sobie sprawy, że tamten wyjazd i wydarzenia rozgrywające się podczas ogniska na długo pozostaną w pamięci wielu osób… Zmienią też scenariusz przyszłości kilkorga z uczestników… Czy raz jeszcze podjęłaby taką decyzję co do kary, gdyby wiedziała iż jest ktoś, kto okaże się padalcem w stosunku do niej? Kto posłuży się szantażem z zazdrości?

„Życie to nie matematyka, tu często trzeba dostosowywać się do tego, co mamy, a nie co w naszym mniemaniu powinniśmy mieć.” *

Po powrocie do Krakowa z pełnego wydarzeń zimowiska, Julka nadal chodzi z głową chmurach wspominając miłe chwile i cudowny klimat Tatr. Sporo miejsca w jej marzeniach zajmuje Jakub Radziszewski, tylko czy jego sytuacja daje jej prawo do jakichkolwiek roszczeń? Czy los zechce im pomóc? Bo – przynajmniej na chwilę obecną – stawia tylko przeszkody w postaci Dagmary czy szantażu… Na szczęście znajduje oparcie w przyjaciółce Oli, która również dostarczyła sporo dobrej zabawy swoim zachowaniem na zakopiańskim pogotowiu.

Natalia Sońska po raz kolejny podarowała mi bajkową opowieść o królewnie szukającej miłości, księcia i jednocześnie walczącej ze złem. Julia w każdej sytuacji chce wszystkim pomagać, stawia na prawdę, choć nie zawsze jest chętna do wyjścia przed szereg i wyznania jej zbyt wcześnie. Potrafi udzielać dobrych rad, nie tylko dotyczących matematyki. Czy znajdzie księcia, którego już sam głos będzie dawał jej moc radości? Czy krakowski deweloper poradzi sobie z wyborem ścieżki życiowej? Co musi się wydarzyć, by zrozumiał bezsens tkwienia w niesatysfakcjonującym związku? Czy wybaczy Julii?

„...nawet po najgorszej burzy w końcu wychodzi słońce, nie można tylko bać się jego blasku i zasłaniać przed nim oczu, bo wówczas można przeoczyć tęczę, nagrodę za cierpliwość.” **

„Zakochaj się Julio” to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy czytali poprzednią zimową powieść autorki „Obudź się Kopciuszku”. Z radością odwiedziłam ponownie Zakopane, pełny magii, ciepła i dobrych rad pensjonat pani Anieli a także poznałam dalsze losy Alicji i Michała. Jak ułożyło się ich życie? Czy przy suto zastawionym stole i pełnej serdeczności góralce kolejna zbłąkana dusza, czyli Julia odnajdzie spokój?

Podsumowując - „Zakochaj się Julio” skrzy się białymi płatkami śniegu, roztacza cudowne górskie widoki, pachnie kwaśnicą i oscypkami, ale również niesie wiele magicznych chwil – rodząca się miłość, prawdziwą przyjaźń czy wsparcie oraz… różnorodne marzenia. Nie zabrakło momentów grozy i zachowań typowych dla ‘czarnych charakterów’ - szantaż z zazdrości i zemsty oraz wyjawienie nie swojej tajemnicy. Cudownie zimowa i lekka opowieść, idealna na wieczorny odpoczynek od trosk.

* N. Sońska, „Zakochaj się Julio”, Wyd. IV Strona, Poznań 2017, s. 114
** Tamże, s. 257

Avatar użytkownika - KasiaKatarzyna
KasiaKatarzyna
Przeczytane:2019-03-10,

~~ Mój świat literatury ~~

Julia to młoda nauczycielka matematyki w jednym z krakowskich liceów. Co do tego, co jest napisane w opisie, że ,, ze wszystkich sił pragnie zarazić uczniów sympatią do matematyki, niestety – bezskutecznie." się nie zgadzam, bo skutecznie zaraziła uczniów sympatią do matematyki, np. Izę. Ale nie o tym ta recenzja, więc powróćmy do meritum. Dziewczyna ma złote serce, stara się wszystkim pomagać i jest przez swoich uczniów bardzo lubiana i poważana. Gdy jeden z nauczycieli proponuje jej wyjazd z uczniami na wycieczkę do Zakopanego, Julia niechętnie się zgadza. Podczas jazdy na nartach przypadkowo wpada na mężczyznę w niebieskiej kurtce. Okazuje się nim być Jakub, który jest deweloperem. Serca tych dwojga od razu zaczynają szybciej bić, ale przeszkodą jest ,,dziewczyna" Jakuba. Niestety, czas ferii, a co za tym wyjazdu szybko się kończy i każde z nich wraca do swojego dawnego życia, znając tylko swoje imienia i nazwiska. Ale oczywiście tutaj nie kończy się cała opowieść. O wszystkim decyduje przypadek. Gdy Julia zostaje jeszcze korepetytorką niesfornej Izy, okazuje się być ona przyrodnią siostrą Jakuba. W żadnym razie jednak ukochani nie będą mieli spokoju. Nieszczęśliwie zakochany w niej kolega z pracy zacznie ją szantażować, a Julia będzie musiała wybierać pomiędzy swoją miłością do Jakuba a przyszłością swoich wychowanków. Czy Julia podejmie dobrą decyzję? Czy miłość przetrwa wszystko?

Jak chyba już zauważyliście/zauważyłyście bardzo lubię powieści obyczajowe i romanse i do przeczytania książek z tego gatunku dwa razy nie trzeba mnie namawiać. Z autorką - Natalią Sońską i jej książkami spotykam się pierwszy raz. I tutaj muszę Wam już napisać, że to na pewno nie będzie ostatnie spotkanie. Historia przyznam, może jest troszkę naiwna, ale bardzo miło się ją czyta. Szkoda tylko, że autorka poprowadziła tą fabułę skupiając się na uczuciach i wydarzeniach z życia głównej bohaterki, czyli Julii, a troszkę zaniedbała uczucia Jakuba, ale w zamian autorka bardzo się postarała, co do opisu krajobrazu Zakopanego i Tatr. Dobrym posunięciem był też wątek szantażu nieszczęśliwie zakochanego w bohaterce Darka. Troszkę żałuję, że pisarka jeszcze bardziej go nie rozwinęła, bo może książkę jeszcze lepiej by się czytało.

Teraz wracając do okładki. Na początku myślałam, że akcja będzie się działa w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale tutaj okładka mnie zwiodła. Akcja dzieje się w okresie ferii zimowych, a kończy się w czerwcu. Co prawda książka może nie jest napisana jakimś bardzo wyszukanym językiem, a historia jest jak napisałam powyżej naiwna, ale któż z nas nie sięga po romanse właśnie po to, by przeczytać coś, co jest czasami wyidealizowane? Postawa Julii jest też jak najbardziej godna podziwu i za to właśnie nie sposób jej nie polubić. Nie będę Wam tutaj spoilerować, ale dodam, że byłam tylko raz zawiedziona postawą głównej bohaterki. O głównym bohaterze za dużo też nie wiemy, oprócz tego, co wie sama główna bohaterka, nie licząc paru przebłysków. I tutaj muszę niestety napisać, że to właśnie jest jak dla mnie największy minus tej powieści. Mimo to pomysł na historię i głównych bohaterów autorka miała bardzo dobry, co trzeba pochwalić. Serce skradła mi też pani Aniela - góralka, która zawsze służy złotą radą. Także te fragmenty, w których była opisana praca Julii w szkole były przyjemne, a w szczególności jej przemówienie do wychowanków. Naprawdę tutaj się troszkę wzruszyłam. Mam nadzieję, że pani Natalia weźmie pod uwagę także napisanie historii o Oli - pani prawnik i zwariowanej przyjaciółce Julii. Od razu zapowiem, że jak tylko ukaże się być może kiedyś ta historia, to z pewnością przeczytam tą opowieść. Książce przyznaję 8 gwiazdek za piękne opisy krajobrazu Tatr i Zakopanego oraz za panią Anielę, chociaż ta pojawia się właściwie już pod sam koniec opowieści. Czas który spędziłam z powieścią, był bardzo przyjemny, bo ,,Zakochaj się, Julio" to książka, którą musisz przeczytać do końca, choćby nie wiem co. Jeśli ktoś chce przeczytać coś lekkiego i chociaż na chwilę przenieść się w piękne górskie krajobrazy, to książka dla niego. ,,Zakochaj się, Julio" to piękna opowieść o miłości. Polecam każdemu maniakowi romansów. :)

Całkiem mi się podobała. Owszem było kilka niedciągnięć, owszem schamatyczna książka i niezwykle denerwowała mnie Pani Aniela, ale generalnie jeste na tak. Przyjemnie się czytało.

Avatar użytkownika - jusia
jusia
Przeczytane:2019-09-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Autorka po raz koleny zabiera nas w świat wzruszeń, wędrujemy pomiędzy Krakowem a   magicznym Zakopanem pokrytym śniegiem. historię młodej nauczycielki matematyki, Julii oraz dewelopera, Jakuba. Jakub mieszka w górach, jest w związku bez przyszłości, choć Dagmara wydaje sie być idealna, męczy się, odczuwa pustkę, nie potrafi go zakończyć, Julia jest samotną dobrą duszą. Tych dwoje ludzi poznaje się w Zakopanem, kiedy Julia przebywa na wycieczce klasowej, dosłownie wpadają na siebie, od tego momentu nie mogą o sobie przestać myśleć. Czy Jakub zawalczy o prawdziwą miłość?  Jak wiele jest w stanie poświęcić Julia dla lojalności w stosunku do swoich wychowanków, czy pozwoli szantażować się i zrezygnuje z miłości swojego życia? W życiu zawsze liczy się szczerość a prawda zawsze zwycięży.

Avatar użytkownika - Kasiulawaw
Kasiulawaw
Przeczytane:2019-03-10, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2019, 26 książek 2019,

Czekałam na premierę tej książki i nie mogłam się oderwać.. Bardzo lubię ciepły i spokojny styl Natalii Sońskiej. Wszystkie jej książki pokochałam całym sercem a tą pozycję szczególnie. Autorka wspaniale wplątała losy tytułowej Julii z Alicją, panią Anielą i Michałem których miałam okazję poznać w „obudź się Kopciuszku”. Historia Julii, młodej nauczycielki matematyki chwyta za serce, wzrusza i daje mnóstwo do myślenia by ostatecznie dowieźć, że dobro zwycięża - jak w baśni. Piękna historia o miłości, lojalności i szczerości, nie brakuje też intrygi która komplikuje sielankę i wprowadza zamieszanie. Nasze polskie miasto Zakopane jest takie piękne a sposób w jaki opisuje go autorka ukazuje jaki i ona sama czuje do niego szczególny sentyment.

I znowu Pani Natalia nie zawodzi. Zabiera nas do zimowego Krakowa i zimowego Zakopanego. Akcja powieści zaczyna się bowiem tuż przed feriami zimowymi a kończy, gdy kwitną kasztany. I to już nastraja mnie pozytywnie.

Tym razem na naszej drodze stawia młodą, zaangażowaną nauczycielkę matematyki - Julię. Wraz z nią poznajemy kolejne postaci, przeżywamy jej mniej lub bardziej zabawne przygody, rozterki sercowe i problemy zawodowe. Kibicujemy rodzącemu się uczuciu.
Spotykamy też bohaterów pierwszego tomu - Alicję, Michała i panią Anielę.

Ciepła opowieść, która może poprawić nastrój nie tylko w jesienno-zimowy wieczór.

Natalia jest nauczycielem którego można pozazdrościć. Gotowa poświęcić swoje szczęście dla dobra uczniów.

Nasze piękne chwile
Natalia Sońska0
Okładka ksiązki - Nasze piękne chwile

Czy można spalić za sobą wszystkie mosty bez oglądania się za siebie? Czy da się rzucić wszystko i zacząć od nowa w miejscu, które wcale nie jest nowe...

Piosenki (nie)miłosne
Natalia Sońska0
Okładka ksiązki - Piosenki (nie)miłosne

Prawdziwa miłość i nękane rozterkami serce… To historia dla wszystkich książkoholiczek, które oczekują niebanalnych emocji. To najtrudniejsza...