Debiutancka powieść Angie Sage, otwiera cykl książek o Septimusie Heapie, siódmym synu siódmego syna, obdarzonym nadzwyczaj magicznymi zdolnościami. Jego ojciec Silas Heap, który wracając do domu znalazł w śniegu nowo narodzoną dziewczynkę, dowiaduje się, że mały Septimus zmarł tuż po urodzeniu.
Wkrótce po tych wydarzeniach Marcia, nowo mianowana Czarodziejka Nadzwyczajna, nakazuje Silasowi, aby wychował znajdę jak własne dziecko. Przybrani rodzice nazywają dziewczynkę Jenna. Prawdziwe pochodzenie dziewczynki szybko wychodzi na jaw. Wścibska właścicielka gospody rozpowiada, jakoby królowa została zamordowana, a mała królewna zaginęła.
Następnie historia przeskakuje o dziesięć lat do przodu. Zły czarodziej, DomDaniel rozsyła szpiegów, by odnaleźli zaginione dziecko, którego istnienie uniemożliwia mu całkowite przejęcie władzy.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2006 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Magyk
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Jacek Drewnowski
Co dać duchowi na urodziny? Domowy duch, rycerz Sir Horacy, niedługo będzie obchodzić urodziny. Araminta i jej nowa przyjaciółka, Wanda, postanawiają...
Kto, u licha, buchnął wszystkie żaby? Znaczy – ukradł. A może porwał? Gdy w Nawiedzonym Domu dzieje się coś podejrzanego, podejrzenia padają zazwyczaj...
Przeczytane:2018-12-01, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, Książki XXI wieku, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku,
Trochę była dziwna: niby czasy zamków i tak dalej, ale pistolety i tym podobne posiadają. Ogólnie fabuła nie była taka zła, jednak i tak nie oceniła bym książki wyżej. Czasem mnie odrobinę przynudzała, ale dałam radę przeczytać. Jeżeli zainteresuje was opis lub ktoś poleci wam tę książkę nie krępujcie się ponieważ nie była taka zła, a poza tym każdy ma inny gust :)