ZAGADKI MEDYCZNE I SZTUKA DIAGNOZY. Pacjenci opowiadają swoje historie

"Jeśli sądzisz, że są jeszcze choroby, których nie da się wyleczyć w godzinę - włącznie z przerwami na reklamę - to powinieneś przeczytać tę książkę. Fantastyczna lektura." Hugh Laurie odtwórca roli dr. House'a Niezwykła książka znanej amerykańskiej lekarki, konsultantki serialu Dr House, której felietony w autorskiej rubryce zatytułowanej Diagnosis w "New York Times Magazine" stały się inspiracją do powstania tego serialu. Dr Lisa Sanders opowiada o najbardziej tajemniczych przypadkach chorób, z jakimi zetknęła się w praktyce, i o tym, co jest najważniejsze w procesie leczenia: postawieniu prawidłowej diagnozy. "Lisa Sanders jest mistrzynią medycznych opowiadań detektywistycznych. Znakomicie buduje napięcie. Dorównuje spostrzegawczością Sherlockowi Holmesowi, ale w przeciwieństwie do Sherlocka Holmesa ma wiele współczucia dla cierpiących." Atul Gawande autor książki "Komplikacje. Zapiski chirurga o niedoskonałej nauce" "Lisa Sanders napisała piękną, skłaniającą do myślenia książkę o diagnozie, warunku sine qua non wszelkiej opieki medycznej. Opowiada historie wielkich triumfów diagnostycznych i objaśnia zarówno porażki, jak sukcesy diagnostyki. Jej opowieści intrygują czytelnika, który w trakcie lektury stara się rozwiązać opisywaną zagadkę medyczną." Robert Centor MedRants.com "To obowiązkowa lektura dla każdego, kto kiedykolwiek był pacjentem lub jest lekarzem. Książka, napisana przez lekarkę, którą szanuję, i pisarkę, którą uwielbiam, zawiera wiele intrygujących dylematów diagnostycznych, które was wciągną, oraz opowieści o życiu, które pozostaną w waszej pamięci i sercu długo po ich przeczytaniu." Pauline W. Chen autorka książki Final Exam Dr Lisa Sanders - lekarz internista, pracuje w Yale University School of Medicine. Jej artykuły ukazują się co miesiąc w autorskiej rubryce Diagnosis na łamach “New York Times Magazine”. Jest konsultantką popularnego amerykańskiego serialu “Dr House”, produkowanego od pięciu lat dla stacji telewizyjnej Fox. Mieszka w New Haven w stanie Connecticut.

Informacje dodatkowe o ZAGADKI MEDYCZNE I SZTUKA DIAGNOZY. Pacjenci opowiadają swoje historie:

Wydawnictwo: Magnum
Data wydania: b.d
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 978-83-89656-56-8

Kup książkę ZAGADKI MEDYCZNE I SZTUKA DIAGNOZY. Pacjenci opowiadają swoje historie

ZAGADKI MEDYCZNE I SZTUKA DIAGNOZY. Pacjenci opowiadają swoje historie - opinie o książce