Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych

Dlaczego matematycy przejawiają częściej cechy autystyczne? W jakim stopniu moralne decyzje są uwarunkowane przez biologię? Czy psychoterapia może zmieniać strukturę układu nerwowego? W jaki sposób indywiduale poczucie "ja" wyłania się z fizycznej materii mózgu?

To tylko niektóre z kwestii, jakie w swojej najnowszej książce porusza noblista, jeden z pionierów współczesnej neuronauki, profesor Eric R. Kandel. Szczegółowo opisuje zakłócenia procesów mózgowych, skutkujące trapiącymi ludzkość zaburzeniami, takimi jak: autyzm, depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, schizofrenia, choroby Alzheimera i Parkinsona czy zespół stresu pourazowego.

Kandel przybliża każde z tych zaburzeń, podaje historię ich diagnozowania i metod leczenia oraz omawia najnowsze badania z zakresu genetyki, neurochirurgii i farmakologii. Przekonuje, że badając zakłócenia pracy mózgu, pogłębimy swoją wiedzę o myśleniu, odczuwaniu, pamięci i kreatywności każdego z nas, a dogłębne zrozumienie zaburzeń pozwoli zmierzyć się z wielkim pytaniem, w jaki sposób miliardy neuronów generują świadome "ja".

Informacje dodatkowe o Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2020-02-12
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-7886-487-5
Tytuł oryginału: The Disordered Mind: What Unusual Brains Tell Us About Ourselves
Tłumaczenie: Dariusz Rossowski

Tagi: popularnonaukowe

Kup książkę Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych

Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych - opinie o książce

Avatar użytkownika - Qleczka
Qleczka
Przeczytane:2022-08-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Fakty,

84.Eric R. Kandel

"Zaburzony umysł".

Bardzo ciekawa opowieść o naszym mózgu. Opowiedziana z perspektywy "nienormatywu". Autyzm, schizofrenia, demencja, tożsamość płciowa, ADHD i wiele innych zagadnień.

Momentami trochę zbyt dużo medycznych określeń jak dla laika, ale warto przeczytać. Dużo nowości dla mnie, nie wiedziałam na przykład że autyzm i schizofrenia to dwie strony tego samego medalu, w tym sensie że w jednym przypadku za dużo jest przyciętych synaps, w drugim za mało.

Polecam lubiącym wiedzieć.

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2021-09-19, Ocena: 5, Przeczytałam, 2021, E-booki, Popularnonaukowe,
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk