Trzymający w napięciu thriller autorstwa Michaela Tsokosa - bestsellerowego autora i lekarza medycyny sądowej!
Sabine Yao, jako nowa zastępczyni kierownika wydziału medycyny sądowej w Berlinie, otrzymuje swoją pierwszą sprawę. Żona znanego chirurga plastycznego - Rodericha Krachta - została uduszona w swojej wilii w ekskluzywnej berlińskiej rezydencji. Ponieważ Roderich to wpływowy człowiek, mający wielu prominentnych przyjaciół, którzy dyskretnie korzystali z jego usług, sprawa szybko osiąga kręgi polityki i sądownictwa. Organy prowadzące dochodzenie nie mogą popełnić żadnych błędów.
Kiedy w innej sprawie, która może mieć związek z morderstwem, pojawiają się rozbieżności, Sabine zdaje sobie sprawę, że odtąd musi postępować z najwyższą ostrożnością. Morderca zdaje się jednak być o krok przed Sabine. Nie cofnie się przed niczym...
Mroczny thriller, który zagłębia się w tajniki sądowej medycyny i kryminalistyki.
Książka zawiera opowiadanie Zimna kraina, będące pierwszą sprawą Sabine Yao - lekarki medycyny sądowej!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-09-25
Tytuł oryginału: Mit kalter Präzision
Lubicie czytać thrillery medyczne? Ja za często na takie nie trafiam, ale dzisiejsza książka właśnie taka jest. Ale nie ma się co dziwić bo jej autor Michael Tsokos to lekarz medycyny sądowej oraz autor książek. A chodzi o książkę "Z zimną precyzją", która podzielona jest tak jakby na dwie części krótszą i dłuższą. Krótsza nosi tytuł "Zimna kraina" a dłuższa "Z zimną precyzją". Główna bohaterka Sabine Yao jest zastępczynią kierownika wydziału medycyny sądowej w Berlinie. Pierwszą jej sprawą jest śmierć przez uduszenie żony wpływowego chirurga plastycznego Roberta Krachta. Im dalej śledztwo trwa, tym więcej powiązań zradzało się między tą a inną sprawą. Roberich to wpływowy człowiek, który ma sporo kontaktów, co nie służy szybszemu rozwikłaniu sprawy. Czy Sabine uda się znaleźć sprawcę i rozwiązać tą zagadkę? Jest to ciekawy thriller medyczny, chociaż nie ukrywam, że szczegółowe opisy sekcji zwłok czy tych wszystkich procedur lekarza medycyny sądowej momentami mnie przytłaczały. Były bardzo realistyczne. Podobnie jak opisy działania służb bardzo mi się dłużyły. Ale za to dużym plusem jest rewelacyjna kobieca postać. Bystra, inteligentna, spostrzegawcza i nieugięta. Swojej pracy oddaje się w 100%. Jej profesjonalizm budzi szacunek współpracowników. Akcja nie jest zbyt dynamiczna dopiero przy końcówce się zmienia.
Cześć. Lubicie książki oparte na prawdziwych wydarzeniach. Lubię i często czytam, tak więc mam dla Was recenzję thrillera autorstwa Michaela Tsokosa pod tytułem ,,Z zimną precyzją", wydawnictwo Skarpa Warszawska.
Pierwszy raz miałam okazję czytać książkę, gdzie zostały zgłębione zagadnienia z medycyny sądowej i kryminalistyki, co okazało się dla mnie ciekawym doświadczeniem. Chociaż momentami książka przytoczyła mnie zagadnieniami bardziej specjalistycznymi związanymi ściśle z tą dziedziną. Nie znajdziemy tu szybkich zwrotów akcji, i nie jest ciężko się od niej oderwać, gdyż według mnie jest monotonna, toczy się swoim i nie spiesznym tempem. Posiada sporo ilość opisów, które pozwalają czytelnikowi poznać dogłębnie pracę kryminalistyków sądowych. Zabrakło mi też trochę dreszczyku i mroku, którego jak na thriller było zbyt mało. Poznajemy tu Sabine, która otrzymuje właśnie swoją pierwszą sprawę, jest wyśmienita w tym co robi, posiada sporą wiedzę oraz doświadczenie, a do tego jest bardzo spostrzegawcza. Prowadzi swoje pierwsze śledztwo po przez dokładną analizę, rozkładając wszystko na części pierwsze, mozolnie składając wszystkie elementy w całość.
Powiem Wam, że ta książka była ciekawa i pomimo kilku minusów uważam, że warto poznać pracę od strony medyków sądowych.
Znasz książki, które szczegółowo opisują pracę kryminalistyków lub lekarzy medycyny sądowej? Może możesz mi jakąś polecić? ? Przyznam szczerze, że na mnie wrażenie zrobiły jedynie te napisane przez Michaela Tsokosa. Zdarzyło mi się przeczytać kilka innych, ale wypadały one naprawdę słabo, ponieważ co innego to staże, obserwacja, czerpanie wiedzy z książek, a co innego pisanie na podstawie własnych doświadczeń. W dodatku doświadczeń nie byle kogo, ale wybitnego patologa medycyny sądowej. Zatem nie mogło na mojej półce zabraknąć jego najnowszej książki ,,Z zimną precyzją".
,,Z zimną precyzją" wciąga już od pierwszych stron, wprowadzając czytelnika w mroczny świat medycyny sądowej pełen szczegółowych opisów dotyczących technik sekcyjnych, procesów badawczych i złożoności zbierania dowodów. Tsokos zadbał o to, aby jego książka była jak najbardziej realistyczna, dlatego całe śledztwo prowadzone jest metodycznie i z zachowaniem wszelkich procedur. Autor używa także dość poważnego, specjalistycznego słownictwa. Czy mi to przeszkadzało? Ani trochę, bo dzięki temu poczułam się, jakby sprawa rzeczywiście się toczyła, a ja jestem stażystką, która pilnie się uczy i wszystkiemu się przygląda.
Główna postać, Sabine Yao, jest dość chłodną osobą, ale swojej pracy oddaje się w stu procentach. Budzi szacunek swoim profesjonalizmem, determinacją i skrupulatnością. Drąży sprawę, póki nie znajdzie rozwiązania.
Pomimo tego, że akcja rozwija się dość powoli i pojawia się kilka mocno przewidywalnych momentów, od lektury naprawdę ciężko się oderwać. Szczególnie że prócz głównego wątku mamy kilka pobocznych, które dostarczają dodatkowych wrażeń. Sabine odkrywa, że sprawa wcale nie jest taka prosta i budzi wiele wątpliwości. Finalnie okazuje się, że całość jest nie lada gratką dla fanów thrillerów i medycyny sądowej.
,,Z zimną precyzją" to świetny thriller medyczny z genialnie poprowadzonym wątkiem kryminalnym, w którym praca lekarza sądowego gra pierwsze skrzypce. Książka trzyma w napięciu od początku do końca, a smaczku dodaje fakt, że takie sprawy naprawdę miały miejsce... Serdecznie polecam!
Przeczytane:2024-11-18, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Posiadam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku,
(czytaj dalej)