,,Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (...).
Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem - szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (...).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków".
ze wstępu Hanny Szymanderskiej
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2014-04-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 232
"750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza...
Książka pozwoli odnaleźć smaki dzieciństwa, odtworzyć przepisy babci, przypomnieć sobie smak wakacji spędzonych w górach. Kuchnia kaszubska, warmińska...
Chcę przeczytać,