Szwedzka policja zmaga się z serią wymyślnych i przerażająco brutalnych zabójstw. Nic w nich nie ma sensu: brak wyraźnego motywu, a metody zmieniają się przy każdej zbrodni. Jedna z ofiar została utopiona nocą we własnym łóżku. Inną przywiązano i zamknięto w hermetycznym kokonie, by powoli się dusiła. Kolejne torturowano, rozczłonkowano, zadźgano, zastrzelono, otruto... A wszystko z mrożącą krew w żyłach precyzją. Jak wygrać z kimś, kogo działań nie sposób przewidzieć?
W tym samym czasie prywatne śledztwo Fabiana Riska w sprawie rzekomo samobójczej śmierci kolegi z wydziału w końcu nabiera tempa. Policjant niespodziewanie zyskuje sojusznika, na światło dzienne wychodzą również nowe dowody. Tylko dlaczego Fabianowi wydaje się, że nieustannie jest o krok do tyłu?
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2021-06-30
Tytuł oryginału: X Satt att do
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Ewa Wojciechowska
Ogarnięty obezwładniającym poczuciem winy Fabian Risk udaje się na zasłużony urlop, by zająć się rodziną, a szczególnie leżącą w śpiączce Matildą. Tymczasem...
W szkolnej pracowni stolarskiej zostają znalezione zwłoki brutalnie zamordowanego nauczyciela. Obok ciała leży stare zdjęcie klasowe z przekreśloną głową...
Przeczytane:2021-08-11, Ocena: 5, Przeczytałam, Z biblioteki, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Kontynuacja świetnej serii o Fabianie Rusku. Ludzie, o których losie decydują kostki do gry. Przerażające morderstwa, które spędzają sen z powiek szwedzkiej policji. Czy uda się wyśledzić psychopatę?
Risk prowadzi również prywatne śledztwo, które ujawnia nowe szczegóły w sprawie śmierci kilku osób.
Polecam miłośnikom kryminałów.