Wzory pism procesowych w sprawach cywilnych gospodarczych i rejestrowych + CD

Nowe rozwiązania w sądowym postępowaniu cywilnym stanowią wyraz konsekwentnego dążenia prawodawcy do wcielenia w życie nakazu rangi konstytucyjnej rozpatrzenia sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki przez sąd orzekający, spełniający wymagania przewidziane w art. 45 Konstytucji.Wprowadzone zmiany ustawowe w istotnym stopniu zbliżają regulację prawną do modelu postępowania kontradyktoryjnego, który wyznacza nowe ? znacznie podwyższone ? wymagania przede wszystkim dla stron wiodących spór, a zwłaszcza dla ich zawodowych pełnomocników.Autorzy wskazali na kierunek oraz rolę orzecznictwa sądowego określającego relacje strony (uczestnika postępowania) i sądu orzekającego. Stronę (uczestnika postępowania) obciąża obowiązek wykazania ? w zakreślonym terminie ? podnoszonych twierdzeń i tym samym odpowiedzialność za wynik sporu. Najdalej idące zmiany dotyczą postępowania odrębnego w sprawach gospodarczych. W toku tego postępowania sąd orzekający jest w istocie arbitrem, który ocenia wyniki podjętych oraz przeprowadzonych czynności, i respektując uprawnienia stron, podejmuje stosowne decyzje.Obecny zbiór został rozszerzony o nowe pozycje w zakresie spraw rejestrowych dotyczących wniosku o wpis informacji w postępowaniu naprawczym, sprawozdaniach finansowych oraz sprawozdaniach merytorycznych z działalności organizacji pożytku publicznego. W odniesieniu do pozostałych spraw rejestrowych ? istotnych dla praktyki ? uwzględnia ono zmiany ustawowe dotyczące przeważającej liczby formularzy rejestrowych, na których zgłaszane są wnioski o wpis do rejestru, a także zawiera aktualne orzecznictwo Sądu Najwyższego i sądów powszechnych.Książka, opracowana przez zespół znakomitych prawników cywilistów, z pewnością ułatwi pracę zarówno prawnikom praktykom, jak i osobom niezajmującym się profesjonalnie prawem.Do publikacji dołączona jest płyta CD zawierająca edytowalne wzory pism znajdujące się w książce

Informacje dodatkowe o Wzory pism procesowych w sprawach cywilnych gospodarczych i rejestrowych + CD:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Wzory pism procesowych w sprawach cywilnych gospodarczych i rejestrowych + CD

Wzory pism procesowych w sprawach cywilnych gospodarczych i rejestrowych + CD - opinie o książce