Plaża, na niej chłopiec, a w tle zarys wyspy – mężczyzna po raz kolejny patrzy na zdjęcie z wakacji zrobione, gdy miał pięć lat. Szuka na nim czegoś, co zatracił w dojrzałym życiu. Czuje, że musi powrócić do miejsca z przeszłości. Nie lubi pociągów, ale nie ma wyboru, inaczej nie sposób się tam dostać.\r\nW ostatniej chwili do przedziału dosiada się kobieta. Jej twarz wydaje się mężczyźnie znajoma. Współpasażerka snuje bolesną opowieść o swoim życiu, a tymczasem konduktor – czy to możliwe? – wymienia z nią porozumiewawcze spojrzenia. Im bardziej pociąg zagłębia się w noc, tym bohater mniej jest pewny, czy doczeka świtu…\r\n \r\nDmitrij Strelnikoff (ur. 1969) – Rosjanin piszący po rosyjsku i po polsku. Poeta i prozaik, dziennikarz prasowy, radiowy i telewizyjny. Z wykształcenia biolog. W Polsce wydał dotychczas tom wierszy Homo mirabilis (2004), zbiór opowiadań Nocne życie aniołów (2007), znakomicie przyjętą powieść Ruski miesiąc (W.A.B. 2008), na której podstawie powstał spektakl pod tym samym tytułem w reżyserii Giovanny’ego Castellanosa, oraz powieść Nikołaj i Bibigul (W.A.B. 2009). Strelnikoff jest także autorem Wielkiej encyklopedii zwierząt, która ukazywała się w latach 2006–2007, oraz współautorem ilustrowanej książki o dobrym jedzeniu Ugryźć świat (2008). Strona internetowa: www.strelnikoff.strona.pl
Informacje dodatkowe o Wyspa:
Wydawnictwo: W.A.B.