Wyspa. Audiobook

Inne wydania:

AUDIOBOOK W INTERPRETACJI ANDRZEJA FERENCA

Twój świat też może stanąć nad przepaścią.

Co wtedy zrobisz?

NAJWAŻNIEJSZA ISLANDZKA KSIĄŻKA OSTATNICH LAT.

Błyskotliwa powieść o miłości, władzy i manipulacji.

Niepokojąca i przerażająca wizja naszej przyszłości, która może się spełnić.

Świat, jaki znamy, przestaje istnieć. Z dnia na dzień Islandia, uznawana za jeden z najlepiej zorganizowanych krajów, traci kontakt z pozostałymi państwami i przeistacza się w krainę chaosu. Mieszkańcy nie wiedzą, co jest źródłem kryzysu. Tymczasem nowo powstały rząd manipuluje informacjami, wie bowiem, że wkrótce zabraknie żywności. Państwo, a wraz z nim prawo i zasady społeczne, zaczyna ulegać korozji.

Wyspa to błyskotliwe połączenie thrillera, political fiction i dystopii, nawiązujące do dzieł takich mistrzów, jak Orwell, Golding, Huxley czy Atwood, a zarazem świetnie skonstruowana diagnoza współczesnego rozchwianego świata. Wizja wykreowana przez Sigrí?ur Hagalín Björnsdóttir wstrząsnęła Islandią i wywołała ożywioną dyskusję.

Książkę ogłoszono najlepszym debiutem literackim ostatnich lat, a także nominowano do DV Cultural Prize for Literature 2016 i The Icelandic Women's Literature Prize 2017.

Sigrídur Hagalín Björnsdóttir (ur. 1974) ­- znana islandzka dziennikarka radiowa. Studiowała historię w Salamance i dziennikarstwo na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku. Mieszka w Reykjaviku z mężem i dwiema córkami.

Informacje dodatkowe o Wyspa. Audiobook:

Wyspa. Audiobook - opinie o książce

Avatar użytkownika - Gerald
Gerald
Przeczytane:2019-06-17, Ocena: 6, Przeczytałem,

Autorka Pokarzuje Nam Co się sanię gdy islandia zostanie odczięta od świata I Co władze strają się zrobić takim przypaktu

Avatar użytkownika - moniapili
Przeczytane:2020-03-01, Ocena: 3, Przeczytałem,
Wyspa
Sigrídur Hagalín Björnsdóttir0
Okładka ksiązki - Wyspa

Twój świat też może stanąć nad przepaścią. Co wtedy zrobisz? Najważniejsza islandzka książka ostatnich lat. Błyskotliwa powieść o miłości, władzy...