Wiersz rodzi się w skupieniu na sensualnym konkrecie albo w skoku w otchłań uogólnień. Agnieszka Rautman-Szczepańska próbuje połączyć te przeciwne metody twórcze w ich odmianach skrajnych: zderzając metafizykę z obserwacją biologicznego mikroświata komórek. Dokonuje ,,ambitnego zamachu na wszystkość", nie tracąc jednak zaufania do wiedzy empirycznej, toteż swą filozofię wysnuwa z lekcji fizjologii, a mostem przez dzielącą te dziedziny przepaść chce uczynić właśnie poezję. Powstają więc poetyckie traktaty z rozważaniami kluczowych zagadnień egzystencji i bytu: genezy i architektury Wszechświata, istoty człowieka i Boga, Słowa i Ciała, przyczyny i skutku, znaku i znaczenia, celu i sensu życia.
z posłowia Piotra Michałowskiego
Wydawnictwo: Forma
Data wydania: 2022-09-12
Kategoria: Poezja
Ella wydaje się zwykłą nastolatką, a jednak, gdzie się pojawi, dzieją się dziwne rzeczy. W dzisiejszych czasach posądzenie kogoś o czary brzmi raczej niedorzecznie...
Książka poetycka. Agnieszka Ratuman-Szczepańska - lekarz specjalista medycyny rodzinnej, poetka, pisarka, rysowniczka. Mieszka i pracuje w Szwecji. Ma...
Przeczytane:2022-10-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, 26 książek 2022, 12 książek 2022,
Tym razem, dzięki uprzejmości samej Autorki, miałam możliwość sięgnąć po jej najnowszą książkę. Mamy tutaj tomik poezji. Choć nie znałam wcześniej twórczości Pani Agnieszki, z wielką przyjemnością zanurzyłam się w przedstawiony przez nią świat.
Autorka w swoich wierszach łączy różne nurty, w którym dominującą rolę pełni nurt filoficzny. Znajdziemy tutaj też odniesienia do Boga, stworzenia świata czy sensu życia. Wiersze te nie zawierają rymów. Ich treść i znaczenie są bardzo głębokie. Można się w nich zanurzyć, by spróbować zrozumieć to, co Autorka chciała nam przekazać. Nie czytajcie ich jednym ciągiem. Trzeba je przeczytać w skupieniu, czasem kilkukrotnie, aby móc zrozumieć ich sens i je "poczuć". Pani Agnieszka doskonale porusza się w tematyce, która dla nas wydaje trudna i nieco niezrozumiała. Zagłębiając się w lekturę, możemy niemal uchwycić niuanse, które Pisarka chce nam przekazać. Niemal gdyż w poezji nie wszystko jest oczywiste.
Śmiało można powiedzieć, że Pani Agnieszka ma specyficzną wrażliwość do poezji. Dzięki temu jej wiersze są tak niepowtarzalne. Skłaniają nas do wielu refleksji nad życiem i światem. Jest to wyjątkowa publikacja, która na chwilę przeniesie nas w zupełnie inny, nowy wymiar. Polecam wam serdecznie, aby pochylić się nad tą pozycją i pokontemplować. Naprawdę warto. Bardzo dziękuję Autorce za egzemplarz do recenzji i możliwość poznania jej twórczości. Polecam wam ten tomik i przyznaję 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów! ;)