Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pielęgniarkach, ale baliście się zapytać

Jaki jest najgorszy zapach pracy w szpitalu? Czy wypada wręczyć pielęgniarce prezent? Co nam grozi za błąd w sztuce lub pomyłkę? Bardzo bym chciała po studiach mieć taką wiedzę jaką mam dziś. Dlatego specjalnie dla Was napisałam eBooka „Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pielęgniarkach, ale baliście się zapytać”, który mam nadzieję, odpowie na wiele Waszych pytań dotyczących pracy pielęgniarek, a na studiach Wam na to nie odpowiedzą.

Informacje dodatkowe o Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pielęgniarkach, ale baliście się zapytać :

Data wydania: 2023-04-01
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: b.d.

Tagi: pielęgniarka medycyna Pielęgniarstwo

Kup książkę Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pielęgniarkach, ale baliście się zapytać

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pielęgniarkach, ale baliście się zapytać - opinie o książce

Siostrę Bożennę kojarzę głównie z instagramowych memów i fajnych, zabawnych, niejednokrotnie trafionych "w punkt" napisów na kubkach, czy koszulkach. Niedawno ukazał się jej e-book, który - jak sama Autorka wspomina - powstał dla pogłębienia wiedzy i uświadomienia w rzeczach, które są oczywiste (przynajmniej dla niektórych), aczkolwiek nie każdemu na studiach są powiedziane. Siostra Bożenna odpowiada tu na najczęściej zadawane jej pytania, omawiając przy tym zagadnienia dotyczące pielęgniarek, pielęgniarstwa i poniekąd też ogólnie systemu.

E-book ten kierowany jest nie tylko do nie-medyków (choć tutaj laik z pewnością zostanie uświadomiony w paru kwestiach). Przyda się tak samo dla studentów, którzy chcą poznać nieco "faktów z życia zawodowego pielęgniarki", jak też dla pielęgniarek będących w zawodzie od dłuższego czasu.

Co jest na plus? E-book liczy sobie siedemdziesiąt stron, więc jest do przeczytania w jeden wieczór. Napisany jest bardzo przystępnym językiem (niekiedy w lekkim i zabawnym stylu), dzięki temu czyta się go szybko i przyjemnie. Przyznam, że w kilku miejscach roześmiałam się "w głos". Na niemal każdej stronie mamy kolorowy rysunek (mniej lub bardziej zabawny), gdzieniegdzie w żółtych dymkach albo wartościowa reguła, wyjaśnienie lub protip. A na koniec bonus w postaci właśnie protipów dla pielęgniarek. Niektóre znałam, inne nie, a jeszcze innych, które ja znam - mi brakuje. Fajnym pomysłem było umieszczenie tutaj tabeli leków, które może podać pielęgniarka bez zlecenia lekarskiego (z nazwą substancji i nazwą handlową oraz postacią leku).

Fakt, iż książka jest taka krótka poniekąd jest też minusem, bo po pierwsze czyta się ją wręcz błyskawicznie, a sposób, w jaki jest napisana każe na końcu pomyśleć sobie: "hej, ja chcę więcej!". Po drugie - nie ukrywajmy - jej cena (59zł) jest dość wysoka, jak na e-booka, tym bardziej tak krótkiego.
Jakie jeszcze minusy dostrzegam? Literówki w kilku miejscach, ale nie ma ich dużo i nie mają wpływu na moją ogólną ocenę.
Reasumując, dla mnie jest to interesujący tytuł, wart uwagi czy to dla pogłębienia wiedzy, czy do przeczytania z ciekawości "co tam Siostra Bożenna napisała", czy też zwyczajnie dla rozrywki z pewną dozą wiedzy.

Opinia opublikowana na moim blogu:

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk