Wstęp do Edukacji Naturalnej Dziecka

Czy znaliście w swoim dzieciństwie kogoś kto nie chodził w ogóle do szkoły? No, właśnie…Wyobraźcie sobie dzieciństwo absolutnie bez szkoły. Bez budzika, porannych pobudek i śniadań jedzonych w pośpiechu. Bez siedzenia całymi dniami w klasie, bez ograniczania Dziecku swobody i zabawy do kilkuminutowych przerw. Bez sprawdzianów, ocen, podręczników, prac domowych i egzaminów. Bez uwag w zeszycie i bez apeli porządkowych. Bez obowiązkowej listy lektur i proszenia o pójście do toalety. Wyobraźcie sobie dzieciństwo przeżyte w całkowitej wolności i podążaniu za swoimi pasjami i potrzebami, w pełnej sprawczości i decyzyjności, z nauką w życiu. Wyobraźcie sobie, że wraz z osiągnięciem wieku szkolnego nic się raptem dla Dziecka nie kończy, nic nie zostaje zaburzone, nie są potrzebne żadne akcje adaptacje i więź z Waszym Dzieckiem nie zostaje nadszarpnięta odesłaniem go do placówki.
"Wstęp do Edukacji Naturalnej Dziecka" to historia o tym, jak wyszliśmy z tradycyjnego systemu edukacji i nie posłaliśmy naszego Dziecka nigdy do szkoły. Jak wyglądała moja droga od bycia uczennicą, przez pracę jako zawodowy nauczyciel, aż po odszkolnienie się i bycie mamą towarzyszącą, w zaufaniu, swojemu Dziecku na jego drodze pełnego unschooling'u? Czym jest Edukacja Naturalna Dziecka? Skąd taka decyzja o życiu absolutnie bez szkoły i jak wpłynęła ona na nasze życie rodzinne, na nasze bliższe i dalsze otoczenie? Skąd wynika uszkolnienie, jak nas krzywdzi - nie tylko jako indywidulane osoby, ale też jako całe społeczeństwa? Na czym polega proces odszkalniania się? Jak naprawdę uczą się dzieci i czy potrzebują nadzoru, żeby zdobywać wiedzę i umiejętności? Co tak naprawdę robią w szkołach nauczyciele, na czym polega ich praca i co przekazują swoim uczniom? Jakie realne rozwiązania i możliwości mają do wyboru, oraz jakie mają prawa, Rodzice, a jakie obowiązki urzędnicy? Jak możemy zmienić sytuację edukacji naszych Dzieci na lepszą, taką która nie będzie zależna od systemu?

Te i wiele innych pytań zadałam odważnie i postarałam się znaleźć na nie szczere odpowiedzi w książce, która powstała jako pierwsza z serii książek o Edukacji Naturalnej Dziecka. Mam ogromną nadzieję, pokazując naszą ponad dziesięcioletnią drogę życia absolutnie bez szkoły, zainspirować i wesprzeć innych Rodziców do sięgnięcia po swoją moc i do pójścia drogą, którą podpowiada im serce i rozum. Drogą, która (z powodu naszego uszkolnienia) wydaje się być, z pozoru, niemożliwa. Chciałam pokazać, że taka droga istnieje i jest cudowna, chociaż nie mówi się o niej w telewizji. Jest piękną i spokojną ścieżką wśród ukwieconej letniej łąki, którą wędruje się niespiesznie w ciepły i słoneczny, wakacyjny poranek. A taki wybór zmienia nas i nasze życie na lepsze, nie odwracalnie i na zawsze.
Dziękuję, że wzięliście tą książkę do swoich rąk. Niech rośnie.

Informacje dodatkowe o Wstęp do Edukacji Naturalnej Dziecka:

Data wydania: 2023-06-01
Kategoria: Parentingowe

Kup książkę Wstęp do Edukacji Naturalnej Dziecka

Wstęp do Edukacji Naturalnej Dziecka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2023-07-23, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2023, Mam,

Dawno już mnie tak zadna książka nie wciągnęła, że przeczytałam ją w niewiele wiecej niz 2h. Wstęp do Edukacji Naturalnej, jak sam tytuł wskazuje, zawiera zaledwie lekko poruszone tematy dotyczące tego tematu, ale jest to wystarczajace, by zasiac w glowie rodzica wiele pytań. Bardzo poruszyl mnie rozdzial, o czasach, gdy autorka pracowala w szkole. O tym czwgo glosno sie noe mowi, co sie dzieje w placowkach, o zamiataniu przykrych spraw pod dywan. Książka jednak zawiera duza dawke optymizmu i odnosi na duchu. Sklania tez do refleksji nad własnym życiem, i tym, jaki wpływ na nie mialo masze dzieciństwo i placówki