Zbiór opowiadań sir Arthura Conana Doyle'a z jednym z najsłynniejszych detektywów wszechczasów w roli głównej.
Pierwszym zamysłem pisarza było uśmiercenie Sherlocka Holmesa w finałowym opowiadaniu. Detektyw miał zginąć podczas walki z wybitnym matematykiem i geniuszem zła - profesorem Jamesem Moriartym, nazywanym przez samego autora "Napoleonem zbrodni".
Jednak głosy czytelników sprawiły, że autor zmienił zdanie i Sherlock Holmes powrócił do świata żywych w kolejnym zbiorze opowiadań "Powrót Sherlocka Holmesa".
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2023-09-27
Tytuł oryginału: The Memoirs of Sherlock Holmes
Jedna z lepszych pozycji o Sherlocku Holmesie
Część ta zawiera moim zdanie kilka naprawdę dobrych opowiadań, mogę tu przytoczyć choć by ”tłumacza greckiego” gdzie moim zdaniem zakończenie jest bardzo ciekawe, a sam fakt nie odratowania więzionego mężczyzny dodaje jeszcze grozy całej sytuacji o i najważniejsze poznajemy fakt iż Holmes ma rodzinę a konkretnie brata „Mycrofta” co jest ciekawym faktem po tylu tomach. Opowiadanie „Pacjent” gdzie młody lekarz Percy opowiada Holmesowi o swoim problemie który ma właściwie jego „inwestor” pan Blessington cała sprawa jest całkiem zgrabnie opisana a fakty jakie dowiadujemy się pod koniec są intrygujące i rzucają światło na kryminalną przeszłość denata Blessingtona, jedyne czego się mogę przyczepić to fakt iż samo opowiadanie mogło by być bardziej rozbudowane ponieważ moim zdaniem, przez tak krótką formę wiele traci.
„Ostatni epizod” opowiadanie które jest historią wielkiego starcia Sherlocka Holmesa z profesorem Moriartym i opisuje upadek ich obu w przedwiośni i dosłownie. Niestety nie szokuje mnie ono gdyż mam jeszcze 3 książki z cyklu co oznacza, iż nasz bohater chyba jednak jakoś z tego się wykaraska.
Przeczytane:2017-04-12,