Wróg

Przewrotna opowieść o namiętnościach ludzkiej duszy.

I o miłości silniejszej niż czas.

Kraków, maj 2003 roku. Ogień ogarnia Centrum Handlowe Gigant. Rozszalałe płomienie bezskutecznie próbuje opanować niemal dwustu strażaków. Wkrótce w areszcie śledczym przesłuchiwany przez psychiatrę strażak Staszek Zoll snuje niezwykłą historię, która może się
okazać rozwiązaniem zagadki pożaru Giganta.

Imperium Rzymskie, lata 54–68. Cesarz Neron zatraca się w uczuciu do Poppei, żony przyjaciela. Gdy miasto niszczy wielki pożar, odważnie dowodzi akcją ratunkową. Rozpoczyna się poszukiwanie winnych. Poppea uważa, że to chrześcijanie rzucili klątwę na cesarską rodzinę.

Co łączy te dwie katastrofy? Czy możliwe, że zagadka współczesnej tragedii sięga czasów starożytnego Rzymu?

"Wróg" to historia o zagubieniu i walce o własną tożsamość. O niszczycielskiej sile uczuć i tajemnicach, które splatają losy bohaterów na przestrzeni wieków. Żywioł pochłania tu nie tylko budynki, ale i ludzkie dusze, a granica między rzeczywistością a ułudą zaciera się z każdą stroną.

Orbitowski zderza okrutny i olśniewający świat starożytnego Rzymu z atmosferą Polski tuż przed przystąpieniem do Unii Europejskiej. Duszny przepych uczt, zapach kadzideł i krwi na arenach… a także współczesny Kraków, życie pełne ekscytacji i niepewności, nadzieja na rozwój i obawa przed zmianami. Przaśność i wielkie aspiracje.

Informacje dodatkowe o Wróg:

Wróg - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-11-17, Ocena: 5, Przeczytałam,

Czy ta okładka nie jest genialna? ??

Gdybym nie czytała opisu książki to i tak bym sięgnęła po tę książkę właśnie ze względu na nią!

,,Wróg" autorstwa Łukasza Orbitowskiego to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora i muszę przyznać, że przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania!

Autor oddał w nasze ręce powieść, która z początku może się wydawać, że jest o dwóch pożarach. Jednak wczytując się w fabułę dostrzegamy, że ,,Wróg" to coś znacznie głębszego i poważniejszego. Bowiem Orbitowski odkrywa przed czytelnikiem wnętrza ludzkiej duszy i zmusza nas do refleksji nad ludzką naturą. Przez to książka przepełniona jest ogromem przeróżnych i intensywnych emocji.

Autor zręcznie łączy wątki współczesne z historycznymi, tworząc intrygującą całość, która wciąga czytelnika od pierwszych zdań i

z każdą kolejną stroną sprawia, że od lektury ciężko się oderwać. Sposób w jaki został oddany klimat dwóch przenikających się epok jest genialny, a sam fakt, że przeszłość i teraźniejszość mogą się przenikać niesamowicie oddziałują na wyobraźnię czytelnika. Do tego ciągle napięcie nie opuszcza nas ani na sekundę, a nieoczekiwane zwroty akcji potrafią bardzo zaskoczyć.

Mocna strona powiecie jest także kreacją bojerów. Niezwykle realistyczna, sugestywna, motywacje i emocje każdego są bardzo wiarygodne. Na tle wydarzeń z roku 2003 i czasów Cesarza Nerona ukazuje ludzkie traumy i próby odszukania sensu w życiu. To tutaj widzimy jak czasy się zmieniają, ale ludzie pozostają bez zmian...

"Wróg" to powieść skłaniająca do refleksji i zapadająca w pamięci na długo. Pomimo, że większość powieści rozgrywa się w czasach Cesarza Nerona to wszystkie prawdy, które przekazał nam autor są niezwykle uniwersalne i są najlepszym dowodem na to, że ludzie od zarania dziejów prawie wcale się nie zmieniają. Serdecznie polecam!

Chodź ze mną
Łukasz Orbitowski0
Okładka ksiązki - Chodź ze mną

Rok 1958. Helena, dwudziestoletnia studentka stomatologii z Gdyni, zakochuje się w sowieckim kapitanie niszczyciela. Kola jest starszy i żonaty. Niemożliwa...

Nim przyjdą słonie
Łukasz Orbitowski0
Okładka ksiązki - Nim przyjdą słonie

Pewnego dnia w życiu Maksa zaszła wielka zmiana - dowiedział się, że będzie miał rodzeństwo, a nowa siostrzyczka lub braciszek zamieszka w pokoju razem...