Wprawka do metafizyki anagogicznej

lubimyczytać

Książki

Filozofia, etyka

Głównymi bohaterami Wprawki są św. Tomasz z Akwinu i Charles S. Peirce. Akwinata reprezentuje filozofię klasyczną w jej chrześcijańskiej odsłonie. W podręczniku nie ma nic na temat metafizyki Akwinaty, czego wcześniej nie powiedzieli by inni znani autorzy, niemniej faworyzowana przez nas interpretacja myśli Tomasza - z ideą stworzenia w jej sercu - odcina się od typowo szkolarskich przedstawień i skupia na teologii, podkreślając anagogiczny charakter metafizycznej konstrukcji Doktora Anielskiego.

Charles S. Peirce znany jest jako wybitny logik, twórca semiotyki, ojciec pragmatyzmu, a nawet jako filozof nauki, który idee rozpowszechnione w XX wieku sformułował ponad sto lat wcześniej. Jednak metafizyczny system Peirce'a, w którym idee naukowe, logiczne, estetyczne i religijne tworzą spójną całość, wymaga jeszcze dociekliwej pracy badaczy. W niniejszej prezentacji kładziemy nacisk na klasyczny wymiar myśli Amerykanina. Uważnego czytelnika jego pism zadziwia to, że jego nowoczesne(tj. nowożytne) podejście filozoficzne przyniosło "klasyczne" owoce, które ukazane z zaskakującej perspektywy wydają się bardzo atrakcyjne.

O Autorach

Kamil Biernat jest diakonem ostatniego roku teologii na UPJPII w Tarnowie

Stanisław Wszołek jest księdzem katolickim, profesorem nauk humanistycznych, nauczycielem filozofii na UPJPII

w Tarnowie i Krakowie.

Informacje dodatkowe o Wprawka do metafizyki anagogicznej:

Data wydania: 2024-04-01
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Wprawka do metafizyki anagogicznej