Work-life balance. Jak osiągnąć równowagę w pracy i w życiu

Życie pod kontrolą

Kiedyś... Kiedyś wszystko było prostsze. Człowiek wstawał rano, udawał się do zakładu pracy, odbijał kartę, robił swoje, a po ośmiu godzinach wychodził z roboty i wracał do domu. Może nie najwyższa, ale stała pensja wpływała co miesiąc na konto. Jechało się na trzytygodniowy urlop i nie myślało o pracy. Tym bardziej, że nie było laptopów, tabletów i smartfonów — smyczy, które sprawiają, że dziś możemy być aktywni zawodowo 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

Ręka w górę, kto chciałby tak żyć? Chętnych brak.

No właśnie... Paradoks dzisiejszego świata polega na tym, że pracujemy więcej i więcej, tęskniąc do wolnego czasu, którego i tak nie potrafimy wykorzystać. Bez odgórnie narzuconych reguł balansu miotamy się między tym, co zawodowe, i tym, co prywatne. Często zapominamy też o naszym własnym JA, które przecież wymaga uwagi. To wszystko ma odzwierciedlenie w naszych relacjach społecznych.
Skoro nie istnieją uniwersalne reguły work-life balance, trzeba je sobie indywidualnie wypracować!

Zaczniemy od zdefiniowania tego, czym jest życiowa równowaga. Potem zastanowimy się, co konkretnie oznacza ona dla Ciebie. A w końcu postaramy się ją wypracować — mimo przeszkadzaczy, stresu i wypalenia zawodowego. Tak, by Twoje życie wreszcie zaczęło być naprawdę Twoje, a nie szefa, dziecka czy pękającej w szwach skrzynki mailowej.
Beata Rzepka (ur. 1978) — coach kariery i trenerka, właścicielka serwisu www.CoachingKariery.pl oraz firmy SELF, zajmującej się prowadzeniem coachingów indywidualnych, szkoleń grupowych z zakresu rozwoju kariery oraz kompetencji osobistych. Swoje doświadczenia zawodowe zdobywała między innymi w olbrzymich, niejednorodnych i wyjątkowo wymagających korporacjach. Ukończyła studia podyplomowe z zarządzania personelem na Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Jako coach kariery od 2008 roku skutecznie pomaga swoim klientom znaleźć wymarzoną pracę, zmienić branżę albo poradzić sobie z problemami związanymi z życiem zawodowym. Prowadzi również autorskie szkolenia dotyczące aktywnego poruszania się po rynku pracy oraz zmiany zawodu. Prywatnie miłośniczka gier planszowych, teatru improwizacyjnego i dobrej kuchni.

Informacje dodatkowe o Work-life balance. Jak osiągnąć równowagę w pracy i w życiu:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2016-01-20
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Work-life balance. Jak osiągnąć równowagę w pracy i w życiu

Work-life balance. Jak osiągnąć równowagę w pracy i w życiu - opinie o książce

Kariera na wysokich obcasach. Jak z wdziękiem i klasą osiągnąć sukces zawodowy
Beata Rzepka0
Okładka ksiązki - Kariera na wysokich obcasach. Jak z wdziękiem i klasą osiągnąć sukces zawodowy

Nie taka korporacja straszna, nie taki awans odległy! Strategie, które płci pięknej pomagają zwyciężać w biznesie Atuty, jakie daje kobiecość w męskim...

Work- life balance. Jak znaleźć równowagę w duchu kaizen
Beata Rzepka0
Okładka ksiązki - Work- life balance. Jak znaleźć równowagę w duchu kaizen

Małymi krokami prosto do szczęścia Kaizen, co na polski moglibyśmy przetłumaczyć jako dobrą zmianę, jest wywodzącą się z Japonii praktyką ciągłego doskonalenia...