Nowa edycja przygód Thorgala w twardej oprawie.
Główny bohater próbuje przedostać się na północ Norwegii, gdzie czeka na niego brzemienna żona. W górach zaskakuje go lawina, chroni się więc w przypadkowo napotkanej górskiej chacie, w której poznaje niewolnika i piękną blondynkę Od tego momentu zaczynają się zadziwiające przygody związane z podróżami w czasie. Wydaje się, że wyplątanie się z tej pętli czasowej jest niemożliwe...
Jedna z najlepiej scenariuszowo i logicznie skonstruowanych opowieści o przemieszczaniu się między epokami!
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2007 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Le Maître des montagnes
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Wojciech Birek
Ilustracje:Grzegorz Rosiński
Tym razem autorzy ruszyli jeden z moich ulubionych tematów - zabawę z czasem i odwieczne pytanie: czy czas jest liniowy i wszystko już było, czy można jednak zmieniać bieg historii. We Władcy gór mamy ten drugi przypadek, całkiem fajnie i sprawnie poprowadzony. Jak zwykle dobrze się bawiłem, a 15 tom przygód Thorgala pokazuje, że autorzy również.
Przeczytane:2022-02-12, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku,
Paradoks czasowy, oczywiście tego wątku nie mogło zapragnąć w tego typu świecie. Scenarzysta wplątał w całą historie Uroboros i wątek przepowiedzianej miłości do czarnowłosego meżczyzny, gdzie Vlana miała do wyboru dwóch kantydatów, ale oczywistym było który jest prawdziwym. Wątek tragiczny tej histori jest sztampowy ale nie przeszkadza on w pozytwynym odbiorze tego tomu.