Rewelacyjny Leonardo DiCaprio ("Django", "Aviator", "Wielki Gatsby") w filmie jednego z największych reżyserów naszych czasów, Martina Scorsese ("Chłopcy z ferajny", "Inflitracja"). Zrealizowana z rozmachem i poczuciem humoru, urzekająca blichtrem, a jednocześnie gorzka historia jednego z najbardziej kontrowersyjnych bohaterów Wall Street otrzymała 5 nominacji do Oscara (w tym jako najlepszy film roku).
Jordan Belfort był złotym dzieckiem świata amerykańskich finansów. Szybki i oszałamiający sukces przyniósł mu fortunę, władzę i poczucie bezkarności. Pokusy czaiły się wszędzie, a Belfort lubił im ulegać i robił to w wielkim stylu. Najpiękniejsze kobiety. Najdroższe jachty. Najbardziej wyszukane narkotyki. Szalona impreza bez cienia poczucia odpowiedzialności. A w ślad za tym nieuniknione błędy i pragnienie jeszcze większego bogactwa. Korupcja, naginanie prawa i malwersacje podatkowe - w tym także Belfort okazał się mistrzem.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Kategoria: Inne
Miniprzewodnik Wydawnictwa Bezdroża opisujący najważniejsze atrakcje turystyczne miasta bądź regionu. Poznasz historię miejsca, przeczytasz opisy atrakcji...
Przeczytane:2015-10-22, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Ukończone w roku 2015, Film + książka,
Dodatek do filmu w postaci niedługiej książki ma w sobie tę zaletę, iż zamiast długich notek biograficznych dotyczących reżysera i każdego aktora z osobna, posiada wnikliwą (jak na tak krótką formę przekazu) analizę filmowych postaci. Tu należy się plus, z uwagi na interesujących bohaterów i ich charaktery (zwłaszcza jeśli chodzi o życiorys głównej postaci jakim jest Jordan Belfort).
Dodatek ten może być dobrym zapoznaniem się nie tylko z charakterystyką postaci. Przeczytanie (jeszcze przed seansem) przemyśleń aktorów na temat ich ról, pozwala spojrzeć na wykreowanych przez nich bohaterów bardziej dogłębnym okiem, co umożliwia pełniejsze delektowanie się samym filmem. A wszystko to, pośród barwnych, dobrej jakości fotosów z filmu.
A sam film? Tu akurat nie ma o czym mówić, to trzeba po prostu zobaczyć.
Ocena za książkę: siedem gwiazdek.