Wiem co jem. Przepisy z programu

Ocena: 5.5 (2 głosów)
Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna, prywatnie od lat miłośniczka zdrowego, polskiego gotowania. Od kilku lat prowadzi kultowy program „Wiem co jem i wiem co kupuję” w stacji TVN Style. Program zdobył liczne nagrody, m.in. TeleKamerę, Brązową Łuską Pana Karpia, Kryształowe Pióro i główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Autorka otrzymała też Laur Ekoprzyjaźni od profesorów uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

„Program Wiem, co jem zrodził się w mojej głowie z miłości do dobrego jedzenia i z tęsknoty za nim. „Polskie jedzenie jest najlepsze na świecie” – zwykłam bowiem mawiać naszym gościom, którzy tłumnie przybywali do wynajmowanego przez nas domu pod Waszyngtonem. Lepiłam w nim pierogi i przyrządzałam chłodnik litewski dla prof. Zbigniewa Brzezińskiego, piekłam pasztet i kruche ciasto z wiśniami dla amerykańskich polityków, politologów i komentatorów, peklowałam karkówkę na grilla dla naszych amerykańskich sąsiadów. (…)Kupujmy prawdziwe jedzenie, wspierając jednocześnie uczciwych producentów. A jeśli ktoś ma dość sklepowej, przetworzonej żywności, zawsze może sięgnąć po przepisy z programu Wiem, co jem. Na pewno się nie zawiedzie.” Katarzyna Bosacka

Czy można na co dzień jeść bez chemii? Czy da się unikać "sklepowej" przetworzonej żywności? Czy można jeszcze poczuć smak prawdziwego jedzenia? Oto książka dla wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co "wrzucają do garnka". Dla tych, którzy chcą do minimum ograniczyć konserwanty i inne dodatki, a do maksimum wykorzystać naturalne składniki odżywcze.

Kasia Bosacka proponuje 70 przepisów, które sprawdziła w swoim programie telewizyjnym.

Bez konserwantów, bez zbędnych dodatków chemicznych. Smacznie i zdrowo.

Przepisy kuchni polskiej na dania, które Autorka serwuje swoim przyjaciołom z całego świata. Sposoby na ograniczenie "chemii na stole". Wskazówki, dzięki którym poczujesz ogromna różnicę smaku między daniami gotowymi a przygotowanymi w domu.

Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”. Przepiękne zdjęcia gotowych potraw pomagają wybrać potrzebny przepis i wyobrazić sobie smaczny finał.

Informacje dodatkowe o Wiem co jem. Przepisy z programu:

Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2015-04-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788324520831
Liczba stron: 152

więcej

Kup książkę Wiem co jem. Przepisy z programu

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Wiem co jem. Przepisy z programu - opinie o książce

Książka autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej pt Wiem co jem. Przepisy z programu składa się 70 przepisów , które wykonała w swoim kulinarnym programie.

Chcąc przyrządzić proste danie warto jest wiedzieć jak ono powstaje, ile posiada w sobie konserwantów oraz poznać na nowo jego smak poprzez zwrócenie uwagi na składniki jakie dodajemy do niego.

Książka ta składa się z 8 rozdziałów , a wśród nich zwróciłam uwagę na następujące przepisy:

Co tygrysy lubią najbardziej: domowa pizza, krówki, budyń na szybko, frytki dietetyczne.

Proste jak drut: szarlotka na skróty, najszybsza sałatka świata , zupa krem z zielonego groszku.

Wyższa szkoła jazdy: masło klarowane, ananas z krewetkami, pasztet św. Katarzyny, mleko kokosowe.

Grillowanie- nasz sport narodowy: podstawowa marynata do mięs, papryka z grilla, cukinia z kozim serem, karkówka po Bosacku, ketchup domowy.

Zdrowie na budowie: majonez domowy, kefir domowy, kasza jaglana na słodko, ciastka owsiane.

Święta i po świętach: ćwikła, śledź w oleju lnianym, pierogi wigilijne, lukry i dekoracje, pierniczki świąteczne.

Dziękuje, nie marnuje: grzanki winogronowe, grzanki do zupy lub sałaty, omlet z białek, powidła śliwkowe, koktajl bananowy.

Każde z przedstawionych 70 przepisów wykonany w prosty sposób , wiedza przekazana od autorki ucieszy nie jedno smakowe podniebienie Czytelnika.

Tekst napisany został przez Panią Aleksandrę Misztal w sposób zrozumiały.

Dla mnie każdy przepis jest kulinarną tajemnicą wartą odkrycia na łamach ów książki autorstwa Katarzyny Bosak.

Twarda oprawa, 152 strony, pięknie zaprezentowana jest grafika w książce oraz zdjęcia wykonywanych potraw przez autorkę, Wydawnictwo Publicat, Poznań,2015.

Polecam.

Link do opinii
Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2015-07-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Książka bardzo ładnie ilustrowana, zawiera najciekawsze przepisy z programu, opatrzone wskazówkami zakupowymi i informacjami, dlaczego samodzielne przygotowanie danego dania jest lepsze niż sklepowy odpowiednik.
Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy