Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna, prywatnie od lat miłośniczka zdrowego, polskiego gotowania. Od kilku lat prowadzi kultowy program „Wiem co jem i wiem co kupuję” w stacji TVN Style. Program zdobył liczne nagrody, m.in. TeleKamerę, Brązową Łuską Pana Karpia, Kryształowe Pióro i główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Autorka otrzymała też Laur Ekoprzyjaźni od profesorów uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
„Program Wiem, co jem zrodził się w mojej głowie z miłości do dobrego jedzenia i z tęsknoty za nim. „Polskie jedzenie jest najlepsze na świecie” – zwykłam bowiem mawiać naszym gościom, którzy tłumnie przybywali do wynajmowanego przez nas domu pod Waszyngtonem. Lepiłam w nim pierogi i przyrządzałam chłodnik litewski dla prof. Zbigniewa Brzezińskiego, piekłam pasztet i kruche ciasto z wiśniami dla amerykańskich polityków, politologów i komentatorów, peklowałam karkówkę na grilla dla naszych amerykańskich sąsiadów. (…)Kupujmy prawdziwe jedzenie, wspierając jednocześnie uczciwych producentów. A jeśli ktoś ma dość sklepowej, przetworzonej żywności, zawsze może sięgnąć po przepisy z programu Wiem, co jem. Na pewno się nie zawiedzie.”
Katarzyna Bosacka
Czy można na co dzień jeść bez chemii?
Czy da się unikać "sklepowej" przetworzonej żywności?
Czy można jeszcze poczuć smak prawdziwego jedzenia?
Oto książka dla wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co "wrzucają do garnka". Dla tych, którzy chcą do minimum ograniczyć konserwanty i inne dodatki, a do maksimum wykorzystać naturalne składniki odżywcze.
Kasia Bosacka proponuje 70 przepisów, które sprawdziła w swoim programie telewizyjnym.
Bez konserwantów, bez zbędnych dodatków chemicznych.
Smacznie i zdrowo.
Przepisy kuchni polskiej na dania, które Autorka serwuje swoim przyjaciołom z całego świata.
Sposoby na ograniczenie "chemii na stole".
Wskazówki, dzięki którym poczujesz ogromna różnicę smaku między daniami gotowymi a przygotowanymi w domu.
Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”.
Przepiękne zdjęcia gotowych potraw pomagają wybrać potrzebny przepis i wyobrazić sobie smaczny finał.
Informacje dodatkowe o Wiem co jem. Przepisy z programu:
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2015-04-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
9788324520831
Liczba stron: 152
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2017-09-17, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Książka autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej pt Wiem co jem. Przepisy z programu składa się 70 przepisów , które wykonała w swoim kulinarnym programie.
Chcąc przyrządzić proste danie warto jest wiedzieć jak ono powstaje, ile posiada w sobie konserwantów oraz poznać na nowo jego smak poprzez zwrócenie uwagi na składniki jakie dodajemy do niego.
Książka ta składa się z 8 rozdziałów , a wśród nich zwróciłam uwagę na następujące przepisy:
Co tygrysy lubią najbardziej: domowa pizza, krówki, budyń na szybko, frytki dietetyczne.
Proste jak drut: szarlotka na skróty, najszybsza sałatka świata , zupa krem z zielonego groszku.
Wyższa szkoła jazdy: masło klarowane, ananas z krewetkami, pasztet św. Katarzyny, mleko kokosowe.
Grillowanie- nasz sport narodowy: podstawowa marynata do mięs, papryka z grilla, cukinia z kozim serem, karkówka po Bosacku, ketchup domowy.
Zdrowie na budowie: majonez domowy, kefir domowy, kasza jaglana na słodko, ciastka owsiane.
Święta i po świętach: ćwikła, śledź w oleju lnianym, pierogi wigilijne, lukry i dekoracje, pierniczki świąteczne.
Dziękuje, nie marnuje: grzanki winogronowe, grzanki do zupy lub sałaty, omlet z białek, powidła śliwkowe, koktajl bananowy.
Każde z przedstawionych 70 przepisów wykonany w prosty sposób , wiedza przekazana od autorki ucieszy nie jedno smakowe podniebienie Czytelnika.
Tekst napisany został przez Panią Aleksandrę Misztal w sposób zrozumiały.
Dla mnie każdy przepis jest kulinarną tajemnicą wartą odkrycia na łamach ów książki autorstwa Katarzyny Bosak.
Twarda oprawa, 152 strony, pięknie zaprezentowana jest grafika w książce oraz zdjęcia wykonywanych potraw przez autorkę, Wydawnictwo Publicat, Poznań,2015.
Polecam.