Zula, Ada i Nat - trojaczki, choć bardzo różniące się od siebie - mają zwariowane pomysły i... wujka z telewizji. Za to wujek ma do zrobienia serial dokumentalny o fascynujących i niewyjaśnionych zjawiskach z całego świata. A kto pomoże mu lepiej niż zakręceni i ciekawscy siostrzeńcy z wielkim apetytem na przygodę? Wielkie Trio rusza więc z wujkiem Albertem, by odkrywać tajemnice potwora z Loch Ness, duchów ukazujących się w polskich zamkach, kamiennego kręgu Stonehenge, klątwy góry Uluru, yeti, ufo - i wiele innych. Każdy tom to nowa wyprawa, nowa dawka wiedzy i nowe przygody!
Seria Wielkie Trio - przeznaczona dla czytelników w wieku 6-8 lat - łączy przygodę z wiedzą podaną w ciekawej i przystępnej formie. Promuje dociekliwość i logiczne myślenie, a jednocześnie wielokulturowość i szacunek dla tradycji. Żaden tom nie daje jednoznacznej odpowiedzi, raczej zapoznaje młodego czytelnika z tematem, intryguje i skłania do własnych poszukiwań.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-03-13
Otylia jest porywająca. Przyciąga każde spojrzenie Feliksa. Ubiera się ekstrawagancko, nie przejmuje się opinią innych, wciąż się uśmiecha. Nic dziwnego...
Linka niedawno dowiedziała się, że ma siostrę, którą mama oddała kiedyś do domu dziecka. Ma też ojczyma, z którym nie do końca potrafi się...
Przeczytane:2024-06-06, Ocena: 5, Przeczytałam,
Jest to książka lekka i przygodowa, z której można nie tylko się czegoś dowiedzieć, ale przede wszystkim poczuć klimat Szkocji oraz owianego zagadką jeziora wraz z jego tajemniczym mieszkańcem. Główni bohaterowie to sympatyczne dzieciaki, których dialogi oraz sytuacje niejednokrotnie potrafią wywołać uśmiech na twarzy.
W środku znajduje się wiele barwnych obrazków, które świetnie uzupełniają opisaną tutaj historię. To pierwsza część serii, która stanowi bardzo fajny wstęp i dobrze wróży pozostałym przygodom trojaczków.
Jeśli macie dzieci, które lubią takie klimaty lub będziecie poszukiwać jakiegoś tytułu na prezent, to myślę, że Wielkie Trio może się sprawdzić idealnie.
Ja, wraz z moją rodzinką, czytaliśmy tę książkę właśnie w czasie majówki (a zgranie czasu w książce z czasem rzeczywistym nie było zamierzone) i był to strzał w dziesiątkę, wszyscy miło spędziliśmy przy niej czas, dobrze się bawiąc. Śmiało mogę polecić ten tytuł ?