Wielkie rozczarowanie. Geneza rewolucji Solidarności

System komunistyczny nie musiał upaść.

Czy pojawienie się kryzysu po okresie długotrwałej poprawy warunków życia mogło doprowadzić do rewolucji roku 1980?

Marcin Zaremba uzupełnia i dokonuje rewizji stanu wiedzy na temat genezy rewolucji Solidarności. Jego książka objaśnia przełomowe wydarzenia w najnowszej historii Polski. Jest także fascynującą podróżą odkrywającą mechanizmy funkcjonowania PRL-owskiego społeczeństwa.

Jak na nastroje społeczne wpływała zachodnia muzyka czy prasa dostępna w czasach gierkowskiego otwarcia na świat? W jaki sposób wcześniejsze bunty i zrywy kształtowały pamięć zbiorową Polaków?

W rozważaniach Marcina Zaremby mitologizowane czasy gierkowskie stają się tytułowym ,,wielkim rozczarowaniem", kiedy ,,okazało się, że się skończył, kolejki pod sklepami wydłużyły jak nigdy dotąd, a w głowach pozostała myśl, że może być lepiej".

Informacje dodatkowe o Wielkie rozczarowanie. Geneza rewolucji Solidarności:

Kup książkę Wielkie rozczarowanie. Geneza rewolucji Solidarności

Wielka trwoga. Polska 1944–1947
Marcin Zaremba0
Okładka ksiązki - Wielka trwoga. Polska 1944–1947

Czerwonoarmiści, sprzedajni milicjanci, dezerterzy, bandyci, setki tysięcy kalek, sierot i żebraków. To oni tworzyli prawdziwy krajobraz powojennej Polski...

Mobile dla menedżerów . Czyli jak tworzyć dobre produkty mobilne
Marcin Zaremba0
Okładka ksiązki - Mobile dla menedżerów . Czyli jak tworzyć dobre produkty mobilne

Ta książka jest wyjątkowa, ponieważ napisał ją praktyk-menedżer, zarządzający zespołami opracowującymi aplikacje mobilne dla biznesu. Autor kieruje ją...