Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka - największy wynalazek ludzkości - potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i... wymyślić kanapkę na nowo.
Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.
Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Na wstępnie muszę przyznać, że książka zaskoczyła mnie swoimi gabarytami. Nie sądziłam, że można napisać aż tyle o kanapkach. ,,Wielka księga kanapek" jest naprawdę wielka. Autorem książki jest właściciel bistra w Wielkiej Brytanii- Max Halley. Ma on duże doświadczenie w pracy w najlepszych restauracjach i pewnego dnia zdał sobie sprawę, że kanapki potrzebują renesansu.
Później gdy zaczęłam ją przeglądać znowu doznałam zaskoczenia. W życiu bym nie pomyślała z czego można zrobić pyszną kanapkę.
Kanapki można zrobić na ciepło, zimno, słono, kwaśno, chrupiąco i miękko. Kto jak lubi i na co ma akurat ochotę. Przepisy na kanapki zawarte w tej książce są niebanalne, ale proste w przyrządzeniu. Niektóre mają bardziej wymyślone składniki i wymagają trochę większego nakładu pracy.
Książka napisana jest lekki i zabawny sposób. Nie jeden raz uśmiechnęłam się sama do siebie. Kanapki mają ciekawe nazwy, bo skoro jest ich aż tyle to trzeba je jakoś nazwać. Natomiast przepis na daną kanapkę jest specyficzny. Na pewno nie taki tradycyjny, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Autor na początku danego przepisy przytacza jej historię. I spokojnie. Nie ma tutaj nurzących, długich opisów. Wręcz przeciwnie. Byłam tak samo ciekawa jak wykonać daną kanapkę jak i jej historią. To na pewno super pomysł na napisanie tej książki.
W drugiej części książki znajdziemy informacje o rodzaju chleba, który sami możemy upiec oraz sosy i wszelkie dodatki, które nadają smak kanapką. Są to mięsa, ryby, sałatki itp.
Książkę bardzo polecam, każdemu kto szuka ciekawych smaków w kuchni. Tutaj ich nie zabraknie.
Przeczytane:2024-05-31, Ocena: 5, Przeczytałem,
Ten niezwykły przewodnik przytacza wiele historii związanych z kanapkami oraz przede wszystkim inspiruje do kulinarnych eksperymentów.
Jedne z nich są banalnie wręcz proste inne wymagają niecodziennych składników, lecz łączy je jedno - są po prostu smaczne. Przystępny język i przepiękne fotografie wewnątrz tej przepięknie wydanej książki po prostu czarują i pobudzają apetyt.
Warto dodać, że choć chleb i to co na na nim podajemy stanowią sedno tej publikacji znajdziemy tu receptury na kolorowe sałatki, kremowe sosy czy frytki, które można podać na przyjęciach lub rodzinnych uroczystościach by cieszyły podniebienia gości.
Coś pięknego i niebywale smacznego - polecam gorąco. ???