Wielcy zdrajcy w dziejach świata. Od starożytności po nasze czasy

Książka Pedro Maya to zarazem przystępna powtórka z historii, jak i zbiór ciekawostek. Znalazło się tu także i miejsce na wspomnienie istnienia pewnych niepotwierdzonych hipotez i teorii spiskowych, przy czym są tu one traktowane raczej wzmiankowo. Autor nie starał się nadać swojej książce skandalizującego charakteru. Jest to rzetelna i wyważona w tonie lekcja historii, gdzie niekiedy tylko sygnalizuje się fakt, iż niektórzy badacze czy dziennikarze kwestionują prawdziwość najbardziej rozpowszechnionej wersji wydarzeń. Jest tak, by wspomnieć tylko o historii najnowszej, choćby w przypadku opisu zdarzeń z 11 września 2001 roku. Układ rozdziałów odpowiada porządkowi chronologicznemu. Po krótkim prologu, w którym autor wprowadza czytelnika w szeroko pojęty kulturowy kontekst zdrady i zwięźle charakteryzuje sposób, w jaki zamierza przyglądać się bohaterom książki, następuje przegląd największych zdrad historii od świata starożytnych Greków.W pierwszym rozdziale Autor rzuca nowe światło na historię o koniu trojańskim, trafnie argumentując, że choć Odyseusz uchodzi na kartach historii za przebiegłego i szlachetnego, to tym niemniej dopuścił się niczego innego jak perfidnego oszustwa i zdrady wobec ówczesnych obyczajów.

Informacje dodatkowe o Wielcy zdrajcy w dziejach świata. Od starożytności po nasze czasy:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2012-10-18
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-11-12226-0

Kup książkę Wielcy zdrajcy w dziejach świata. Od starożytności po nasze czasy

Wielcy zdrajcy w dziejach świata. Od starożytności po nasze czasy - opinie o książce