Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny

Świat między panem, wiedźmą i plebanem.

Wilżyńska Dolina nie ma wielu powodów do sławy. Pleban załadował na drabiniasty wóz dobytek i gospodynię i niecnie zdezerterował. Władyka szuka chwały na bitewnych polach. Zdesperowani wieśniacy kryją się po krzakach. No, ale jest jeszcze wiedźma. Ginekologiczna znakomitość pięciu powiatów. Posiadaczka zaklęcia „piękna-i-młoda”, kijów-samobijów, stada kur ziejących ogniem oraz cudownego remedium na hemoroidy.

Babunia Jagódka lubi proste życie. Święty spokój, gorzałkę i jurnego parobka. Ale wielki świat zewsząd wali do jej obejścia. Rycerstwo złośliwie urządza polowanie na smoka. Chłopstwo pod nieobecność feudała chce parcelować folwark. Syn najbogatszego gospodarza znajduje w pniu drzewa rusałkę i zakochuje się w niej na umór. Bogobojna gospodyni chce się pozbyć męża, a inna, wprost przeciwnie, chce ich mieć aż dwóch. A co najgorsze, prześladują ją dzieci, szukające w lesie swej matki-księżniczki, którą podobno porwała okrutna wiedźma.

Babunia Jagódka zna najskrytsze życzenia swoich zacnych sąsiadów. Czasami nawet je spełnia.

I właśnie dlatego trzeba się jej bać.

Informacje dodatkowe o Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny:

Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny - opinie o książce

Avatar użytkownika - gendun
gendun
Przeczytane:2021-12-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2021,

Opowiesc pelna humoru,ukazujaca przerozne przywary czlowieka.Jezeli komus odpowiada fantastyka z pogranicza basni i rzeczywistosci,to zapraszam do lektury.

Avatar użytkownika - dredota
dredota
Przeczytane:2013-01-23, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Mam chyba słabość do Brzezińskiej. Albo do babci Jagódki. Wstrętnej, starej wiedźmy, która nie robi nic, dopóki nie zostanie do działania zmuszona. Można ją zmusić na kilka sposobów: za pomocą gorzałki, odpowiedniej sumki, czy też zakłócając jej spokój w nachalny sposób. W tej książce musi sobie ona poradzić z m. in. bigamią, smokiem (i tym, co za nim ściągnęło - rycerzami, kupcami, kniaziównami, trupą połykaczy ognia, czy nawet paniami lekkich obyczajów), buntem chłopstwa, czapką niewidką, czy też dwójką dzieci, które myślą, że porwała i więzi ich matkę. Świat wykreowany w "Opowieściach z Wilżyńskiej Doliny" i "Wiedźmie z Wilżyńskiej Doliny" to ten sam świat, w którym rozgrywa się Saga o Zbóju Twardokęsku. Jednak książki o babci Jagódce różnią się odrobinę klimatem od samej sagi. W świecie jest więcej magii, więcej humoru, ale jest to też humor z dużą dozą goryczy. Opowiadania różnią się ogromnie od heroic fantasy i wychodzi im to na dobre. Brzezińska czerpie z baśni i bajek (czasami się z nich naśmiewając). Dzieci, które przychodzą do wiedźmy, aby ocalić matkę, pozostawiają za sobą okruszki, żeby móc wrócić do domu. Niestety, okruszki prawie od razu zastają wydziobane przez ptaki, a pozostałość śladów zadeptuje jedno z rodzeństwa, próbując te ptaki odgonić... Wspaniała książka, która zapewnia dużą dozę rozrywki przy czytaniu (i wyszukiwaniu smaczków).
Avatar użytkownika - Violetkove
Violetkove
Przeczytane:2015-08-26, Ocena: 6, Przeczytałam,

Uwielbiam książki pisane w tym stylu! Pełne magii, humoru (miejscami dosyć czarnego, trzeba przyznać), obnażające ludzkie słabości i hipokryzję. Można sięw niej doszukac tematów całkiem aktualnych,  a pozornie absurdalne zdarzenia nie są w cale aż tak nierealne. No i ludzkie pragnienia- tutaj pokazane bardzo dokładnie, chociaż czasem niektórzy chcieliby je ukryć.

Uwielbiam babcię Jagódkę i jej czary-mary oraz wredny charakterek. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych książkowych postaci. Taka Mała Mi na starość po przeszkoleniu w Hogwarcie.

Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach
Anna Brzezińska0
Okładka ksiązki - Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach

Polska Jagiellonów oczami kobiet Wielki powrót Anny Brzezińskiej - przełomowa książka o historii kreowanej przez mężczyzn, w której jednak najważniejszą...

Woda na sicie. Apokryf czarownicy
Anna Brzezińska0
Okładka ksiązki - Woda na sicie. Apokryf czarownicy

Nowa książka autorki monumentalnych, bestsellerowych Córek Wawelu! Tym razem sceną wydarzeń jest nie dwór ostatnich Jagiellonów, lecz fantastyczna...