Wiadomość ze Sztokholmu

Miejsce zbrodni: miasto portowe, w którym łatwo się zatracić Gdynia. Ciała młodych kobiet policja znajduje szybciej niż wyjaśnienie hipotez okoliczności ich śmierci. Tropem zbrodni podąża uparta Kaszubka, nadkomisarz Ewa Wichert. Przemierzamy z nią niedostępną dla zwykłych śmiertelników Gdynię, jej najjaśniejsze i najmroczniejsze zakamarki. I nieprzenikniony Sztokholm, z jego chłodnym klimatem, sprzyjającym rozwiązaniu zagadek kryminalnych.

Informacje dodatkowe o Wiadomość ze Sztokholmu:

Wiadomość ze Sztokholmu - opinie o książce

Avatar użytkownika - malczes88
malczes88
Przeczytane:2012-11-27, Ocena: 4, Przeczytałam,
Ewa jest kobietą po rozwodzie,samotną matką i nadkomisarzem policji.Jest lekko zagubiona,nie może odnaleźć swojego miejsca,dokucza jej samotność i poczucie winy wobec syna. Pewnego dnia w gdyńskim porcie zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Sprawę morderstwa dostaje Ewa. Wraz ze swoimi współpracownikami- Żabą czyli Aldoną i Bułą czyli Leszkiem próbują zrozumieć czym kierował się morderca masakrując zwłoki.
Avatar użytkownika - mircia
mircia
Przeczytane:2020-12-28, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2020, wymienię, przeczytane,

Rzadko sięgam po kryminały, dlatego gdy już po jakiś sięgnę czyta się to najczęściej szybko i wciągająco. Fajna odskocznia. Dodatkowo podobało mi się, że akcja dzieje się w Trójmieście, no i oczywiście trochę w Szwecji. Książka dla każdego na przysłowiowy długi jesienno-zimowy wieczór. Polecam.

Avatar użytkownika - lokesh
lokesh
Przeczytane:2020-10-21, Ocena: 3, Przeczytałem, 26 książek 2020,

Ocena moglaby byc nieco wyzsza,gdyby autora momentami nie ponosila zbyutnio fantazja,co niestety osiaga apogeum w finale.Czasem lepiej ograniczyc swoja wyobraznie.

Avatar użytkownika - katarzynasuwaluk
katarzynasuwaluk
Przeczytane:2019-02-15, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2019,

Książka zawiera opis śledztwa w sprawie morderstw młodych kobiet, których ciała zostały znalezione w Gdyni i Gdańsku. Sprawę prowadzi podkomisarz Ewa Wichert. Niestety ma trudny orzech do zgryzienia, ponieważ materiał dowodowy jest dość ubogi i musi zaufać własnej intuicji, by pokierować sprawę na właściwe tory.

Przyznam szczerze, że miałam do czynienia z lepszymi kryminałami. Ta historia miała duży potencjał i moim zdaniem autor mógł z niej wycisnąć więcej. W połowie książki miałam wrażenie jakby autor chciał jak najszybciej doprowadzić czytelnika do rozwiązania zagadki. Wszelkie emocje nagle opadły, bohaterowie dali za wygraną, przez co zakończenie było dość przewidywalne i po prostu nudne. Nie uratowała go nawet brawurowa akcja na autostradzie i samobójstwo głównego podejrzanego.

Janusz Grabowski0
Okładka ksiązki - Dynastia Piastów Mazowieckich. Studia nad dziejami politycznymi Mazowsza, intytulacją i genealogią książąt

W 2012 r. mija 486 rocznica wygaśnięcia w linii męskiej Piastów mazowieckich. 10 III 1526 r. w Warszawie zmarł w wieku 24 lat Janusz III, syn Konrada...

Poczet książąt i księżnych mazowieckich
Janusz Grabowski0
Okładka ksiązki - Poczet książąt i księżnych mazowieckich

Poczet książąt i księżnych mazowieckich otwiera Konrad I, protoplasta Piastów mazowieckich i kujawskich, kończy zaś Anna, córka Konrada III...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;