Weronika chce umrzeć

Weronika… to powieść inspirowana faktami. Opowiada o tragicznej miłości 15-letniej dziewczyny do 65-letniego księdza. Autor z wielką empatią opisuje fascynację intelektualnie rozbudzonej nastolatki księdzem erudytą i poliglotą, absolwentem seminarium duchownego oraz studiów filozoficznych i psychologicznych, poszukującym nowych form interpretacji nauki Jezusa, które przystawałyby do naszych postmodernistycznych czasów. Relacja przyjaźni pomiędzy księdzem i dziewczyną zostaje ukazana na tle religijno-politycznych wydarzeń, jakie w ostatnich latach mają miejsce w naszym kraju. Weronika to kolejna z książek Jerzego Kruka spod znaku „miłość niejedno ma imię”. I choć opowiada o miłości dwojga ludzi, trudno ją nazwać romansem. To raczej eroica — poemat o dwojgu bohaterach próbujących się zmierzyć z płaskością i bezmyślnością naszych czasów. Ale można ją także zaliczyć do dzieł, które próbują rozrywać rany polskie, żeby się nie zabliźniły błoną podłości. Przeczytaj ją już dziś, dopóki opisywane w niej wydarzenia wciąż jeszcze należą do żywej historii.

Informacje dodatkowe o Weronika chce umrzeć:

Data wydania: 2023-11-13
Tytuł oryginału: Weronika chce umrzeć

Tagi: Weronika chce umrzeć Jerzy Kruk

Kup książkę Weronika chce umrzeć

Weronika chce umrzeć - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zabkowa
Zabkowa