Siedemnastoletnia Wenus Villanueva jest radosną, pełną życia i piękną dziewczyną. No i bardzo popularną w szkole. Podczas rutynowych badań dowiaduje się, że jest śmiertelnie chora. Pomóc jej może jedynie leczenie eksperymentalne, ale jest ono bardzo drogie. Na domiar złego okazuje się, że najlepsza przyjaciółka spiskuje przeciwko niej. To wszystko sprawia, że dziewczyna jest załamana i nie chce walczyć o życie - wręcz przeciwnie, postanawia zakończyć je jak najszybciej. U boku bohaterki stoi przyjaciel, który czuje do niej coś więcej, niż tylko sympatię...Wkrótce zbieg okoliczności stawia przed Wenus koleżankę z klasy, Joy, z której wszyscy się śmieją. Czy ta znajomość obudzi w Wenus chęć do życia? I czy wyzna Troyowi prawdę?
Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2024-05-15
"Wenus" to bardzo ciekawa i wartościowa historia, która pomimo, że z gatunku New adult, może dotyczyć również i starszych osób, borykających się z poważnymi problemami zdrowotnymi lub z brakiem chęci do życia. Kiedy zawodzą przyjaciele, ważnym jest mieć przy sobie kogoś, do kogo możemy się przytulić, wyżalić, ktoś kto nas wesprze, wysłucha, doradzi. Taką osobą dla Wenus był Troy. Miło było obserwować ich rozwijająca się relację, która w obliczu poważnych kłopotów dziewczyny, okazała się być dla niej zbawienna i oferować oprócz przyjaźni również miłość. I choć dziewczynie nie było łatwo się podnieść, to udało się jej z pomocą życzliwych jej osób. Jej historia była bardzo emocjonalna i wzruszająca. Budziła sobą ciepło, pomimo poruszania bardzo trudnych i bolesnych tematów. Sama Wenus pokazana jako nastolatka stojąca w obliczu śmiertelnej choroby, była zobrazowana jako typowa osoba w jej wieku, w którym to hormony i emocje wiodą prym nad rozsądkiem. Dzięki temu wielu nastolatków może utożsamić się z jej osobą. Jej zachowanie, decyzję i wybory czasem zaskakiwały i wprowadzały nieoczekiwane zwroty akcji - i to zadziałało tu na plus. Historia Wenus jest wielowymiarowa - i w taki sposób ją potraktowałam. Tu każdy z bohaterów stoi w obliczu własnych problemów i stara się im stawić czoła. Piękna i popularna dziewczyna staje w obliczu śmierci, jej przyjaciel się w niej podkochuje i stara się odzyskać jej zaufanie, a wyśmiewana w szkole Joy otwiera nam oczy na ofiary hejtu. Mamy też inne wątki, które bolą i poruszają,. "Wenus" to książka, ucząca wielu wartościowych rzeczy: cieszenia się chwilą, docenienia tego co mamy, głównie zdrowia, i kogo mamy przy sobie w trudnych chwilach, pokory, i tego wszystkiego co naprawdę ważne i cenne w życiu.... Warstwa fabuły podszyta została prawdziwymi emocjami, życiowymi mądrościami i głębszym przesłaniem. Ta powieść uczy, jak bardzo ulotne jest życie ludzkie.... Zachęcam was do poznania Wenus, na pewno nie będziecie się z nią nudzić, a przyniesie ze sobą sporo wrażeń i wzruszeń
🫧🫧🫧🫧🫧 Recenzja 🫧🫧🫧🫧🫧
Angelika Sadkowska " Wenus "
Wydawnictwo: Harde
@wydawnictwoharde
🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧
" Pustka wypełnia moje wnętrze, wypierają zeń nawet najmniejszą drobinkę nadziei. Moja dusza krzyczała z bólu, próbując dotrzeć do kogoś, kto mógłby mnie uratować od tej ciemności. Ale wszystko, co mogłam usłyszeć, to echo własnego cierpienia, które odbijało sie od niewidzialnych murów obejmującej mnie rozpaczy.
Moje życia nie mogło tak szybko sie kończyć..."
" Wenus " to opowieść o niezwykle trudnych doświadczeniach, z jakimi musi zmierzyć się siedemnastoletnia Wenus Villanueva..
Walka z chorobą, zdradą przyjaciółki i wsparcie ze strony przyjaciela oraz nowa znajomość z Joy to główne wątki, które składają się na pełną emocji historię bohaterki..
To historia o odwadze, przyjaźni i miłości , a także o nadziei i relacjach międzyludzkich, która może poruszyć czytelnika i skłonić do refleksji nad życiem i trudnościami, z jakimi się zmagamy..
Autorka ukazała historię Wenus Villanueva w sposób bardzo wciągający i emocjonalny.. Jej styl pisania jest pełen opisów, które pobudzają wyobraźnię i sprawiają, że czujemy emocje bohaterów..
Angelika potrafi przeplatać dramatyczne wydarzenia z głębokimi uczuciami, co sprawia, że wchodzimy w świat bohaterów i przeżywamy z nimi każdą chwilę..
Dialogi są autentyczne i oddające charaktery postaciom, co sprawia, że łatwo się wczuwamy w sytuacje, jakie przeżywają bohaterowie..
Cała historia jest nasycona napięciem emocjonalnym i zaskakującymi zwrotami akcji, co sprawia, że nie może oderwać się od lektury..
Autorka potrafi również świetnie budować atmosferę i kreować głębokie emocje, które sprawiają, że czujemy się zaangażowani w losy bohaterów..
Historia jest przedstawiona z perspektywy głównych bohaterów, czyli Wenus i Troya.. Mamy okazję poznać świat poprzez ich oczy i uczestniczyć w ich emocjach, wyborach i doświadczeniach z jakimi się zmagają.. To pozwala lepiej zrozumieć motywacje i działania bohaterów oraz wczuć się w ich historię z ich własnej perspektywy..
Wenus Villanueva piękna, mądra i pełna energii młoda dziewczyna. Jest bardzo popularna w szkole, ale niestety dowiaduje się, że jest poważnie chora.
Mia, jej najlepsza przyjaciółka, która okazuje się nieszczera, i spiskuje przeciwko Wenus.
Troy wieloletni przyjaciel dziewczyny, chodź ostatnio nie mieli dobrego kontaktu stara się wspierać dziewczynę, do której czuje coś więcej..
Emocje bohaterów są bardzo realistyczne i autentyczne, co sprawia, że czytelnik może łatwo się z nimi utożsamić i przeżywać ich wzloty i upadki.. To właśnie silne emocje i złożone charaktery bohaterów sprawiają, że historia staje się tak porywająca i angażująca dla czytelnika..
" Nic nie było czarne albo białe. Świat miat tyle odcieni szarości, ale na szczęście mogliśmy go pokolorować. Ja zamierzałem podarować Wenus najpiękniejsze kredki. Takie, których kolory nie wyblakną nigdy..."
Wenus Villanueva to radosna i popularna dziewczyny, która nagle staje w obliczu śmiertelnej choroby.. Konfrontacja z koniecznością drogiego leczenia eksperymentalnego oraz zdradą ze strony najlepszej przyjaciółki Mii sprawia, że Wenus traci nadzieję i chce zakończyć swoje życie.. Jednak pojawia się przyjaciel Troy, który skrywa uczucia głębsze niż tylko przyjaźń, i próbuje przekonać ją do walki..
Rany jaki ta książka niesie potężny ładunek emocjonalny.
Pełna jest bólu i cierpienia, zawiłości psychiki ludzkiej, emocji i złożonych postaci.
Jest jednocześnie smutna ale także niepozbawiona humoru i ciętej riposty oraz odrobiny miłości, głównie rodzicielskiej.
Wenus to popularna i pełna życia nastolatka, która otoczyła się pancerzem po samob*jstwie najlepszej przyjaciółki.
Na dziewczynę spada diagnoza śmie*telnej choroby a szanse na wyzdrowienie są nikłe.
Wenus postanawia zakończyć męki szybciej jednakże coś i ktoś staje jej na drodze i nastolatka zmienia swoje plany napędzana żądzą zemsty.
Muszę napisać, że ta książka jest bardzo wciągająca, oczywiście do przeczytania jednym ciągiem i na swoim zaledwie 303 stronach zawiera końską dawkę emocji, mocny przekaz i niesie nadzieję.
Troy skradł moje serce mimo swojej nieśmiałości stawał na głowie by podnieść Wenus na duchu.
Bardzo mu było szkoda jego najpierw po stracie bliźniaczki a później po stracie miłości jego życia.
Były postacie, które mnie denerwowały swoją dwulicowością, manipulacjami i zachowaniem.
Zastanawiam się, czy obecnie też nastolatki tak się zachowują jak osoby w szkole Wenus, wyśmiewając każdego ze względu na status materialny, styl ubioru czy słabości.
Jeśli tak, to jakimi ludźmi muszą być ich rodzice.
Babcia Wenus to osoba, której ani na chwilę nie polubiłam, wprowadziła chaos i złamała serca wielu ludziom, w zasadzie nie wiem z jakiego w ogóle powodu tak postąpiła.
Przygotujcie się, że ta książka nie jest lekka mimo takiegoż stylu pisania.
Ona jest do przemyślenia, docenienia i otworzenia nam oczu na prawdziwe życie, jego wartości i jego bolączki.
Tu nic nie jest idealizowane, wręcz przeciwnie.
Prawdziwi bohaterowie, prawdziwe problemy, realne czyny i ich konsekwencje.
Kolejny raz śmiało mogę powiedzieć, że książka młodzieżowa jest bardzo dojrzała i warta do przeczytania także przez starszych czytelników.
🟥 Historia Wenus jest bardzo poruszająca i emocjonalna.Autorka nie tylko porusza bardzo trudne tematy młodzieży,ale również zmaganie się z diagnozą i pogodzenie się z nadchodzącą śmiercią.W młodym wieku jest to nie tylko zaskoczenie.Wtedy pojawia się bunt na cały świat i przeciwstawienie się decyzjom bliskich.
Zachowanie Wenus często mnie zaskakiwało.Z jednej strony pokazała lepszą twarz,a z drugiej umiała zemścić się na zakłamanej osobie.
🟥Powieść jest nie tylko piękna i bolesna historia o młodej dziewczynie,cierpieniu po bliskiej osobie,nieszczerym przyjaciołach,przeciwstawienie hejtu na koleżance ze względu na pochodzenie i pomocy jej,by poczuła się lepiej.To także pokazanie pierwszej miłości przez Troya i jego zaangażowaniu w pomoc,by Wenus wreszcie zobaczyła jego uczucia.
🟥Nie brakuje w tej lekturze zaskakujących zwrotów akcji,przewrotnych decyzji oraz możliwości poznania bliżej rodziny bohaterów.
🟥To bardzo dobra książka z gatunku young adult poruszająca ważne tematy w życiu młodych osób.Pokazuje wartość życia i cieszenia się z każdej chwili,której nam dano żyć.
🔺Jeśli lubisz ciekawą i barwną historię bohaterów wchodzących w dorosłość to koniecznie poznajcie Wenus i jej losy.
P O L E C A M
Ciekawa propozycja. Muszę przyznać,że uczy pokory . Doceniamy to co ważne w życiu w obliczu jego utraty ...
Przeczytane:2024-08-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
Młoda dziewczyna imieniem Wenus dowiaduje się o swojej śmiertelnej chorobie, co zbiega się również w czasie z odwróceniem od niej jej dotychczas najlepszej przyjaciółki. Niezwykle trudno znaleźć w sobie radość oraz chęci do życia, gdy dostajemy od niego po tyłku z każdej strony. Obok dziewczyny, niezwykłym wsparciem okazuje się przyjaciel Troy, który chciałby być kimś więcej, niż tylko przyjacielem. Pojawia się również Joy, która do tej pory była odtrącona przez społeczeństwo, a dla Wenus staje się ogromnym wsparciem.
To książka, która pokazuje jak ważne jest dla człowieka to, kto nas otacza, na kogo tak naprawdę możemy liczyć. Traktuje o wielu trudnych tematach, którymi jest zdrada, odrzucenie, społeczne prześladowanie, czy miłość ukryta pod przyjaźnią i choroba. Takie problemy najczęściej występują wśród młodzieży, często potrafią ich przerastać i przytłaczać, mierzy się z nimi niemal całe społeczeństwo, w mniejszym czy większym stopniu.
Bohaterowie powieści zostali świetnie wykreowani, co wzmaga ciekawość czytelnika. Jak to bywa w młodzieżówkach, zdarzały się momenty, w których miałam ochotę potrząsnąć bohaterką, ale myślę że ten wiek zwyczajnie ma to do siebie, że tak podchodzimy do pewnych spraw, a nasze priorytety odbiegają od realnych naszych potrzeb.
Ja ten tytuł polecam, bo myślę że nie tylko młodzież się w nim odnajdzie, ale również dojrzałe osoby odkryją tutaj cząstkę siebi"Wenus" to historia New Adult, po które nie sięgam często, niemniej jednak bardzo je lubię. Ta książka porusza wiele bardzo ważnych tematów i wzbudza całą gamę emocji.
Ja ten tytuł polecam, bo myślę że nie tylko młodzież się w nim odnajdzie, ale również dojrzałe osoby odkryją tutaj cząstkę siebie. e.