Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym oraz tych mających trudności z osiąganiem podstawowych celów eduka­cyjnych.

Stanowi część pakietu ,,Wchodzę w dorosłość" - zestawu przygotowanego dla szkół specjalnych przysposabiających do pracy. Pracując z podręcznikiem, uczniowie zdobywają praktyczną wiedzę, niezbędną przed rozpoczęciem samodzielnego życia. Dowiadują się m.in.:

- jak zaplanować domowy budżet

- jak zachować się w restauracji, w banku czy na poczcie

- jak skomponować zdrowy posiłek

- jak umówić wizytę u lekarza

- jak dbać o dom.

Treści - praktyczne, dostosowane do wyzwań codzienności i przedstawione w zrozumiały sposób - odpowiadają na realne potrzeby młodych ludzi przygotowujących się do samodzielnego życia. Materiał, uwzględniający specyfikę edukacji w szkołach przysposabiających do pracy, zawiera różnorodne zagadnienia związane m.in. z:

- prowadzeniem gospodarstwa domowego (środki czystości, rośliny doniczkowe, prace domowe)

- podstawami zarządzania pieniędzmi (zakładanie konta, formy płatności)

- funkcjonowaniem w życiu społecznym (adresowanie koperty, realizowanie recepty).

Podręcznik może być też wykorzystany podczas zajęć korekcyjno-kompensacyjnych i rewalidacyjnych. Jego uzupełnieniem są karty pracy, planery i plakat ułatwiający uczniowi zaplanowanie pierwszego budżetu domowego.

Informacje dodatkowe o Wchodzę w dorosłość. Podręcznik dla uczniów szkół specjalnych przysposabiających do pracy:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2022-06-01
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Wchodzę w dorosłość. Podręcznik dla uczniów szkół specjalnych przysposabiających do pracy

Elżbieta Rabant0
Okładka ksiązki - Jestem aktywny zawodowo. Karty pracy. dla uczniów szkół specjalnych przysposabiających do pracy

Karty pracy są przeznaczone dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym oraz tych mających trudności z osiąganiem...

Elżbieta Rabant0
Okładka ksiązki - Wchodzę w dorosłość. Karty pracy dla uczniów szkół specjalnych przysposabiających do pracy

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;