Watykan. Wyprawa do najmniejszego państwa świata

Watykan - najmniejsze państwo świata. Watykan - Stolica Apostolska, siedziba papieży. Watykan - najważniejsze na świecie wzgórze z wulkanicznego tufu. Watykan - twór w służbie wyższej idei. Watykan - miejsce cudów, szczególne i fascynujące. Niełatwo je poznać, bo wiele spraw, które dzieją się za jego murami, objętych jest klauzulą poufności, inne zaś wydają się zupełnie niezrozumiałe. Przeciętny pielgrzym czy turysta spędza w nim dwa -trzy dni. Ile w tym czasie zdoła zobaczyć, ile zagadek rozwiązać, ile tajemnic przeniknąć? Kto rządzi tym wszystkim? Po co w Watykanie Urząd Stanu Cywilnego? Czego zwykłemu przybyszowi nie uda się nigdy zobaczyć? Kto decyduje, w co ubierze się papież i z czego wywodzą się Jego nakrycia głowy? Co w Watykanie robi egzorcysta? Gdzie i co jadają watykańscy dostojnicy? W jaki sposób przygotowuje się papieskie pielgrzymki? Alexander Smoltczyk, od kilku już lat korespondent niemieckiego "Spiegla" stawia pytania i udziela odpowiedzi. Jak sam jednak mówi, jego wiedza nigdy nie będzie pełna. Bo też nie da się do końca poznać miasta-państwa, które liczy sobie kilkuset obywateli (100% katolicy, choć nie jest to państwo wyznaniowe),którego szef wywiera wpływ na cały świat, o którego istocie stanowią sprawy tak doczesne (materialne, przyziemne, cielesne),jak i wieczne (wzniosłe, duchowe),którego korpus mocno tkwi na ziemi, a głowa sięga Królestwa Niebieskiego. Ale próbować trzeba... Godna najwyższej uwagi jest ta podróż przez lata minione i obecne Watykanu. Miejsca, przez które wędruje autor, mają ogromne znaczenie, czas jednak jakby mniejsze. "Moda zmienia się tu co 200-300 lat".

Informacje dodatkowe o Watykan. Wyprawa do najmniejszego państwa świata:

Wydawnictwo: Alegoria
Data wydania: 2010-11-01
Kategoria: Publicystyka
Tytuł oryginału: Vatikanistan. Eine Entdeckungsreise durch den kleinsten Staat der Welt
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Joanna Brzyska