Wakacje z Bolkiem i Lolkiem

Te wakacje będą naprawdę ekstra!

Bolek i Lolek wraz z przyjaciółką Tosią wyruszają odkrywać najciekawsze zakątki Polski. Pakuj plecak! Ruszaj z nimi w nieznane! Przygoda nie lubi czekać...

Poszukacie skarbu nad Bałtykiem. Spróbujecie obudzić śpiącego rycerza wysoko wśród szczytów Tatr. Zamienicie się w tropicieli, którzy znajdą prawdziwego króla lasu.

Dowiecie się, co to tak właściwie jest ten bundz i czy moskole to jakieś straszne potwory. Poznacie sekretne zwyczaje bałtyckich fok. Odkryjecie, dlaczego pewien żuk toczy przed sobą kulki z kupy.

Informacje dodatkowe o Wakacje z Bolkiem i Lolkiem:

Wakacje z Bolkiem i Lolkiem - opinie o książce

Avatar użytkownika - anatomiaemocji
anatomiaemocji
Przeczytane:2024-07-24, Ocena: 5, Przeczytałam,

W którą stronę świata wyruszacie w te wakacje?

Góry, morze czy biwak w lesie? Jak zawsze najtrudniejszy wybór, w którą stronę świata wybrać się na wakacje.

A gdyby tak za jednym zamachem mieć wszystko i nie musieć wybierać?

W wakacyjnym wydaniu Bolka i Lolka odwiedzimy wszystkie te miejsca🌞

1 książka, 3 historie. Ale jakie to są historie!

Z humorem, dobrą przygodą i ciekawostkami. Bo to zawsze znajdziemy z trójką przyjaciół: Bolkiem, Lolkiem i Tosią.

Jeśli góry to oczywiście góralskie przysmaki, niezbędnik turysty i poszukiwania śpiącego rycerza.

Jeśli biwak w lesie to naturalnie leśne przysmaki, dzikie zwierzęta i poszukiwanie króla lasu.

Jeśli morze to poznawanie ptaków, ryb

i poszukiwanie skarbów.

Z Bolkiem i Lolkiem nie sposób się nudzić. Ich historie zabiorą nas w świat fantazji i nieoczekiwanych przygód. Razem z nimi wyruszymy w nieznane i będziemy odkrywać ciekawe zakątki Polski, sekrety zwierząt i będziemy prawdziwymi tropicielami.

Ahoj przygodo!

Zapraszam Was na niezwykłą podróż z kultowymi bohaterami mojego dzieciństwa – Bolkiem i Lolkiem. W tej książce Bolek i Lolek wraz z Tolą przemierzają górskie szlaki, a czytelnik poznaje tajemnice jaskiń, smak góralskich przysmaków, piękno regionalnych strojów oraz dowiaduje się jakie zwierzęta zamieszkują Tatry.

Podczas leśnej przygody bohaterowie poszukują króla lasu. Jak myślicie, kto nim jest? W tym rozdziale poznajemy nie tylko grzyby, różnorodne odmiany drzew, ale także gatunki leśnych zwierząt.

Natomiast nad morzem budujemy zamki z piasku, odkrywamy skarb w postaci bursztynu, poznajemy morskie ptaki oraz bałtyckie ryby.

Ta książka to nie tylko wspaniała wakacyjna przygoda z Bolkiem i Lolkiem, ale również kopalnia ciekawych i edukacyjnych informacji. Jestem przekonana, że te trzy krótkie historie zainteresują każdego czytelnika, a po lekturze będzie on bogatszy o nową wiedzę.

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2024-07-31, Ocena: 5, Przeczytałem,
Bohaterowie bajek mojego dzieciństwa, czyli Bolek i Lolek, w towarzystwie najlepszej przyjaciółki Tosi, na kartach książki Liliany Fabisińskiej, przemierzają Polskę w poszukiwaniu skarbów. Od Tatr, aż po brzegową linię Morza Bałtyckiego towarzyszy im przygoda na łonie natury! Masz ochotę do nich dołączyć i wyruszyć w nieznane? To nic trudnego! Złap w dłonie czytankę ,,Wakacje z Bolkiem i Lolkiem", usiądź wygodnie, zanurz się w lekturze i wyrusz w podróż przez Polskę. Za sprawą tejże książki odwiedzisz Tatry, gdzie zajrzysz do Jaskini Mroźnej, zasmakujesz owczego mleka i innych górskich przysmaków, przyjrzysz się góralskim strojom i wyruszysz na szlak do Morskiego Oka. Gdy zaś góry nie będą już dla Ciebie tak obce i tajemnicze, ruszysz w dalszą podróż, by spędzić czas w leśnej głuszy. Tam poznasz bliżej leśnych mieszkańców, przyjrzysz się roślinom i drzewom, poćwiczysz orientację w terenie, schronisz się w porę przed deszczem w namiocie, a gdy słońce ponownie wyjrzy zza chmur, poznasz króla lasu. Kolejny dzień fascynującej przygody spędzisz wraz z Bolkiem, Lolkiem i Tosią na plaży, gdzie czerwona flaga stanie się początkiem pirackiej zabawy. Poszukując skarbu dowiesz się, skąd się wzięły bursztyny i jak odróżnić je od zwykłych kamyków. Ponadto odwiedzisz latarnię morską i poobserwujesz wypoczywające na brzegu morza foki. Sporo tych przygód prawda? ,,Wakacje Bolka i Lolka" to książka składająca się z trzech opowiadań, które ukazały się już, jako trzy niezależne książeczki. Poza zabawną fabułą znajdziesz w niej wiele ilustracji oraz liczne ciekawostki, które warto zapamiętać jak np. informacje dotyczące górskich szlaków, zwierząt mieszających na danym terenie, czy kolorów flag, jakie ratownicy wywieszają nad wodą, dbając o nasze bezpieczeństwo podczas letniego wypoczynku. Pouczająca to lektura, a przy tym zabawna, czyli idealna na lato! Polecam
Córeczka
Liliana Fabisińska0
Okładka ksiązki - Córeczka

Agata jest szczęśliwą żoną i matką. Ekspertem od wychowywania dzieci i rozwiązywania rodzinnych problemów. Pewnego dnia w progu jej mieszkania staje...

Bolek i Lolek poznają sekrety lasu
Liliana Fabisińska0
Okładka ksiązki - Bolek i Lolek poznają sekrety lasu

,,Poszukamy króla lasu! - zawołał Bolek". Ale kto jest królem lasu? Lwy żyją przecież w Afryce, a nie w Polsce. Przed Bolkiem, Lolkiem i Tosią trudna zagadka...