W grze. Jerzy Brzęczek

Jego pojawienie się w roli selekcjonera polskiej reprezentacji w 2018 roku wywołało niespotykaną dotąd w naszych mediach burzę. Skala hejtu, agresji i środowiskowej krytyki, z jaką musiał się zmierzyć Jerzy Brzęczek, zaskakuje, ale i przeraża. Prowokuje do pytania: kim jest jedna z najważniejszych w tej chwili postaci polskiej piłki? Nie tylko jako trener, ale także jako człowiek.

W grze to mocna, zaskakująca i zmuszająca do refleksji historia jednego z najbardziej ,,nierozpoznanych" ludzi polskiej piłki. Opowiedziana na wielu poziomach: piłkarskim i prywatnym. Z eliminacjami naszej reprezentacji na EURO 2020 i grozą pandemii koronawirusa w tle. Jest w niej pełnokrwisty bohater, są dramatyczne okoliczności i gwałtowne zwroty akcji. Jest wreszcie sam Jerzy Brzęczek, w którym Małgorzata Domagalik w sposobie rozumienia, pasji i podejściu do piłki nożnej jako takiej widzi w przyszłości kontynuatora trenerskiej myśli Kazimierza Górskiego.

W książce mówią o selekcjonerze m.in. po raz pierwszy jego żona i synowie, a także trenerzy, dziennikarze, przyjaciele i koledzy z boiska: Kuba Błaszczykowski, Zbigniew Boniek, Hubert Kostka, Andrzej Strejlau, Grzegorz Mielcarski i Krzysztof Materna.

Informacje dodatkowe o W grze. Jerzy Brzęczek:

Kup książkę W grze. Jerzy Brzęczek

W grze. Jerzy Brzęczek - opinie o książce

Avatar użytkownika - MariaAntonina
MariaAntonina
Przeczytane:2020-10-03, Ocena: 2, Przeczytałam, 26 książek 2020, 52 książki 2020,

Dlaczego sięgnęłam po tę książkę, ano dlatego, że czytałam poprzednią o Kubie Błaszczykowskim i była całkiem niezła. Byłam ciekawa co Małgorzata Domagalik napisze o Brzęczku i czego o trenerze reprezentacji się dowiem. Niestety nie dowiedziałam się nic.. Uważam, że to za wcześnie na taką książkę. Czynny zawodowo trener, który jak mówi nam tytuł cały czas jest " w grze", to zły materiał na bohatera. Normalny, porządny, bez lansu, skandali.. Ok- tacy ludzie są nam potrzebni w tych zwariowanych czasach. Sportowo jednak pan Brzęczek to jeszcze historia nieskończona. Porównanie do trenera Górskiego ociera się o śmieszność. Opisywanie jak to naród i dziennikarze uwzięli się na trenera- moim zdaniem jeszcze bardziej pogłębia aktualnie ten hejt. Książka spotkała się z dużym rozgłosem- ale czy faktycznie o taki rozgłos chodziło. Pani Domagalik pisze dobrze. Ogromy szacunek dla niej za to, że jest kobietą, a tak dobrze zna się na świecie piłki nożnej. Fajne są w tej książce cytaty zaczerpnięte z innych trenerów. Jednak to jej nie ratuje. Książka jest poważnie poza grą.

Pani Wymagalik
Małgorzata Domagalik0
Okładka ksiązki - Pani Wymagalik

Znana dziennikarka i wpływowa redaktorka opisuje kulisy świata mediów oraz show-biznesu, kreśląc portrety znanych ludzi, z którymi miała okazję zetknąć...

Serce na sznurku
Małgorzata Domagalik0
Okładka ksiązki - Serce na sznurku

Rozgrywające się wśród arktycznych śniegów i lodów przygody foczki i Ksawerego to wzruszająca, ale też dowcipna opowieść o samodzielności...