W dojrzewającym słońcu

Pierwsze zdanie, które wypowiedziała po francusku to Bonjour, je m’appelle Madame Atkinson, je suis desolée pour le poulets, gdy jej pies zagryzł kury sąsiadki. Pierwsze wino, które wyprodukowała, zamieniło się w ocet. Początki, wiadomo, bywają trudne.

W 1990 roku Brytyjka, Patricia Atkinson i jej mąż sprzedali wszystko i opuścili Anglię, by spełnić marzenie Jamesa o zamieszkaniu w malowniczej francuskiej wiosce. Niedaleko Bergerac znaleźli starą farmę, do której przylegała kilkuhektarowa winnica i postanowili zacząć nowe życie. Marzenie o sielance prysło bardzo szybko. Kłopoty z urzędnikami, językiem, uprawą winorośli, w której byli absolutnymi debiutantami, kaprysami pogody, finansowe tarapaty i choroba męża mogły zniechęcić. Ale Patricia nie poddała się.

Oto opowieść o ludzkiej życzliwości, potędze marzenia, osobistej zmianie i sukcesie, który przychodzi po ciężkiej pracy.

Informacje dodatkowe o W dojrzewającym słońcu:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2011-11-10
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę W dojrzewającym słońcu

W dojrzewającym słońcu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Aksyd
Przeczytane:2013-12-04, Ocena: 3, Przeczytałam, Przeczytane dawniej,
Sezon na winobranie
Patricia Atkinson0
Okładka ksiązki - Sezon na winobranie

Patricia Atkinson odniosła sukces. Francuzi pokochali jej wina, a prestiżowe nagrody, którymi je uhonorowano, przyniosły jej sławę jednej z wiodących producentek...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk