Emerytowany komisarz Ireneusz Waróg w podzbąszyńskich Jemierzycach zdemaskował sprawczynię dwóch zbrodni. Ale w jego życiu zdarzyło się tam coś o wiele ważniejszego: nawiązał gorący romans z ekscytującą kobietą. Wewnętrzną próbę sił, pomiędzy pragnieniem ucieczki a miłością, wygrywa... Miłość, oczywiście! Pozostaje zatem przy emanującej magiczną siłą przyciągania Irenie (ach, te jej oczy...). Czy parę czekają same szczęśliwe dni? Niestety, nie! Nad kobietą po przejściach i mężczyzną z przeszłością niczym miecz Damoklesa wisi śmiertelne niebezpieczeństwo, bowiem ktoś pała groźbą odwetu. Osoba ta zupełnie ignoruje fakty, w chorej zawziętości gotowa jest poświęcić życie, byle posmakować smaku zemsty. Niestety, ostentacyjnie nienawistne spojrzenia i demoniczne uśmiechy nie wystarczą do podjęcia przeciw niej kroków prawnych, a dzięki cwaniactwu nie zostawia czytelnych śladów swych nikczemnych knowań. Waróg (lekceważony przez przedstawicieli prawa) prowadzi zatem własne śledztwo, powoli gromadzi ślady, które układa w coraz logiczniejszą całość. Tymczasem życie bohaterów komplikują też zmory przeszłości: konflikty rodzinne, zawiść rozczarowanej eksżony...
Wydawnictwo: Oficyna CM
Data wydania: 2021-09-17
Książkę oczywiście gorąco polecam. Jest to życiowa i bardzo autentyczna historia, o ludziach takich, jak my wszyscy. Bardzo prawdopodobne jest, że gdzieś obok nas żyją ludzie, którzy borykają się z podobnymi problemami, jakie mają bohaterowie cyklu. Rozpad rodziny, niełatwa przeszłość nieumiejętność pogodzenia się z prawdą o kimś, kogo kochamy, która prowadzi na skraj przepaści obłędu. Ale także potrzeba kochania i bycia kochanym, próba ułożenia sobie życia na nowo i dania szansy na przeżycie czegoś pięknego. Czyż to nie jest samo życie. Bohaterowie tutaj nie są kryształowi i bez skazy, ale któż z nas jest. To sprawia, że są autentyczni i wyraziści. Ja z wielką przyjemnością sięgnęłam po tę, jak również poprzednią część cyklu. Przyznaję, że dałam się zwieść tej wręcz leniwej atmosferze pierwszej części książki, by potem przypomnieć sobie, że Stefan Górawski nie jest autorem, który głaszcze bohaterów swoich książek po głowach. Wręcz przeciwnie, zapewnia im wiele nieoczekiwanych zwrotów w życiu i mocno doświadcza. To wszystko w połączeniu z przystępnym stylem pisania autora oraz barwnym językiem, którym się posługuje, sprawia, że książkę czyta się z dużym zaangażowaniem i ciekawością tego, co wydarzy się za chwilę. Na uwagę zasługują również dwa inne atuty książki. Pierwsza to fakt, że pisarz świetnie oddał klimat zamkniętej społeczności, w której wszyscy się dobrze znają, ale nie chcą zbyt wiele o sobie wzajemnie zdradzać. A może tylko wydaje im się, że dużo o sobie wiedzą? Sprawdźcie sami. Natomiast drugi aspekt to zauważalne w książce walory turystyczne miejscowości oraz epizody historyczne, co warto docenić.
Mam nadzieję, że zaciekawiłam was tą historią i sami będziecie chcieli również ją poznać. Ja już się cieszę, że na mojej półce czeka część trzecia, za której czytanie niezwłocznie się zabieram.
Trzecia odsłona tryptyku kryminalno-obyczajowego z orzechem w tytule. Dzięki autonomicznym fabułom można je czytać w dowolnej kolejności. A co - gdyby...
Świeżo emerytowany i dopiero co rozwiedziony komisarz policji Ireneusz Waróg przyjeżdża odpocząć do wsi Jemierzyce (granica Wielkopolski i lubuskiego)...
Przeczytane:2022-04-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, 26 książek 2022, 12 książek 2022,
Pozycja ta jest 2 tomem serii pt. : "Komisarz Ireneusz Waróg". Dzięki uprzejmości Autora, mogłam poznać dalsze losy bohaterów oraz wspólnie z nimi rozwiązać kolejne kryminalne zagadki.
Głodny bohater - emerytowany policjant Ireneusz Waróg, na dobre zadomowił się we wsi Jemierzyce. Wszystko za sprawą tego, że poznał i się zakochał w cudownej kobiecie, jaką jest Irena Nowoń. Poza tym ma sentyment do tej wsi, bo będąc już na emeryturze, udało mu się rozwiązać sprawy dwóch zabójstw z przed dwudziestu lat. Ponadto znalazł również sprawczynię obu zabójstw, ale ją już dosięgła boska sprawiedliwość. Teraz policjant ma zamiar żyć spokojnie z ukochaną i w nic się nie angażować. Czy zatem ukochanych czeka sielanka? Niestety nie. Okazuje się, że zakochani są w śmiertelnym niebezpieczeństwie, bo ktoś za cel honoru postawił sobie ich zlikwidowanie. I choć komisarz ma podejrzenia, kto jest odpowiedzialny za groźby i czyny wypowiedziane pod ich adresem, to niestety nie ma żadnych dowodów na potwierdzenie swoich domysłów. Jednak jego policyjny nos oraz instynkt tropiciela sprawia, że na własną rękę, ma zamiar znaleźć i dowody i potencjalnego sprawcę lub sprawców. Zbiera swoje kazusiki, lecz powiązanie ich do najłatwiejszych nie należy. Dodatkowo poza problemami w Jemierzycach, pojawiają się też problemy rodzinne. Zawiść, konflikty z najbliższymi oraz pomówienia i fałszywe zeznania... Także na każdej płaszczyźnie nie ma zmiłuj. Czy komisarz Ireneusz znowu wyjaśni zagadki kryminalne w Jemierzycach? Kto pałał do niego taką nienawiścią, że postanowił zlikwidować go za wszelką cenę? Jakie tajemnice ujrzą światło dzienne ? Kto okaże się winnym / winnymi dokonanych czynów? Czy uda się naprawić relacje rodzinne? Przede wszystkim, czy tym razem uda się cało wyjść z opresji? Czy zemsta dokona się w całości? Na te wszystkie pytania jak i na te przeze mnie nie zadane, znajdziecie odpowiedzi podczas lektury.
Z ogromną ciekawością sięgnęłam po drugą część. Byłam ciekawa, z jakimi tajemnicami przyjdzie mi się teraz zmierzyć. I absolutnie się nie zawiodłam. Autor doskonale prowadził całą akcję, potrafił wzbudzić różne emocje. Oczywiście policyjny nos komisarza miał tu istotną rolę, jednak podziwiam to, z jaką determinacją bohater zbierał dowody i jak potrafił łączyć że sobą wydarzenia, pozornie nie mające ze sobą nic wspólnego. Publikacja jest na tyle wciągająca, że po prostu przepływa się przez kolejne strony. Ciekawy sposób opisywania przygód, dedukcja i ciągłe napięcie sprawiają, że od lektury ciężko się oderwać. Czyta się ją z dużym zainteresowaniem i przyjemnością. Jest też oparta na współczesnych realiach, co bardzo mi się podoba. Mamy bowiem do czynienia również z początkami koronawirusa. Autor ukazuje, jak zachowywali się bohaterowie, gdy epidemia wybuchła, zupełnie jakbyśmy czytali o nas samych. Cała historia jest tak realną i frapująca, że miałam wrażenie, że jestem wszędzie tuż obok bohaterów. Świetnie spędziłam czas z lekturą, która umiliła mi wczorajszy i dzisiejszy dzień.
Jeśli zatem szukacie dobrego kryminału, chcecie się zrelaksować wieczorem lub pi prostu lubicie dedukcję oraz wyjaśnienie tajemnic, ta książka będzie dla Was idealna. Że swej strony, mogę Wam powiedzieć, że bardzo Wam polecam tę lekturę i uważam, że przyjemnie spędzicie z nią czas. Bardzo dziękuję Autorowi za możliwość poznania tej historii. ;) przyznaję zasłużone 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów!