Vera Rubin. Życie

Vera Rubin topierwsza biografia wybitnej kobiety, która wniosła znaczący wkład w naukę, w szczególności w astronomię i nasze zrozumienie ciemnej materii. W ,,The New York Times" pisano, że jej prace dla współczesnej astronomii były początkiem zmian na skalę kopernikańską. Wykorzystała swoją ogromną ciekawość świata, głęboką inteligencję i nowatorskie technologie, aby pomóc zmienić nasze rozumienie kosmosu. Pomogła również zmienić praktykę naukową, promując kobiety w nauce. Oboje z mężem umiejętnie godzili przy tym udane kariery naukowe ze szczęśliwym życiem rodzinnym. Zręcznie napisana, zarówno z myślą o ekspertach naukowych, jak i zwykłych czytelnikach Vera Rubin to portret kobiety z nienasyconą ciekawością wszechświata, która nigdy nie przestawała zadawać pytań i zachęcać inne kobiety, by robiły to samo.

Robiła skomplikowane obliczenia, a potem wycinała z papieru spódniczkę i przyklejała do męskiej sylwetki na drzwiach toalety - jedynej dostępnej na najbardziej prestiżowym obserwatorium na świecie. Uprzedzała pracodawcę, że musi skończyć pracę o 15.00, by odebrać gromadkę swoich dzieci ze szkoły, a potem kuchenny stół pokrywała notatkami. Krytykowana za swoje śmiałe koncepcje o ciemnej materii Vera Rubin wiele razy pokazała, że realizacja marzeń może być czasem nie lada wyzwaniem, ale jak się człowiek uprze, to jest nie do zatrzymania. Historia życia Very Rubin i jej odkryć niesamowicie wciąga i nie pozwala się oderwać od lektury.

dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

Tagi: Nauki ścisłe fizyka Astronomia; czas i przestrzeń

Kup książkę Vera Rubin. Życie

Jadro ciemności. Ciemna materia,ciemna energia i niewidzialny Wszechświat
Simon Mitton0
Okładka ksiązki - Jadro ciemności. Ciemna materia,ciemna energia i niewidzialny Wszechświat

W ciągu ostatnich trzydziestu lat naukowcy przekonali się, że dwa nieuchwytne składniki naszego Wszechświata - ciemna materia i ciemna energia - nie tylko...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk