Upadli bogowie (#2). Niosący słońce

Z królestwa Middren mieli zniknąć bogowie. Jego władca kazał wyplenić wszystkich. Teraz jednak okazuje się, że sam zawarł nieświęty pakt z najniebezpieczniejszym z nich.

Bogobójczyni Kissen, która pomściła śmierć rodziny zamordowanej przez boga ognia, obawia się, że moc Hsetha może się odrodzić. Z jeszcze większą siłą i pragnieniem zemsty. Tymczasem przyjaciele Kissen borykają się z własnymi problemami. Inara i jej bożek niewinnych kłamstewek, Skedi, próbują dowiedzieć się czegoś więcej o łączącej ich więzi. Zaś Elogast, do niedawna rycerz króla Arrena, otrzymał najtrudniejsze w swoim życiu zadanie - ma zabić człowieka, którego niegdyś nazywał przyjacielem.

Wszyscy troje znów będą musieli wykazać się sprytem i mądrością. Przebudzeni bogowie zaczynają bowiem szeptać o nadchodzącej wojnie...

Informacje dodatkowe o Upadli bogowie (#2). Niosący słońce:

Upadli bogowie (#2). Niosący słońce - opinie o książce

Avatar użytkownika - BOOKSARE_MYPASSI
BOOKSARE_MYPASSI
Przeczytane:2024-11-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,

„W ogniu przepadniesz (…) W atramencie żyjesz wiecznie”.

Władca Middren kazał wyplenić ze swojego królestwa wszystkich bogów. W ostateczności sam zawarł nieświęty pakt z najniebezpieczniejszym z nich. Bogobójczyni Kissen pomściła śmierć rodziny zamordowanej przez Hseth – boginię ognia. Bohaterka obawia się jednak tego, że moc bogini może się odrodzić z jeszcze większą siłą i pragnieniem zemsty. W międzyczasie jej przyjaciele borykają się z innymi problemami. Inara i jej bożek niewinnych kłamstewek, Skedi, próbują dowiedzieć się czegoś więcej o łączącej ich więzi. Zaś Elogast, do niedawna rycerz króla Arrena, otrzymał najtrudniejsze w swoim życiu zadanie – ma zabić człowieka, którego niegdyś nazywał przyjacielem. Wszyscy troje muszą wykazać się sprytem i mądrością, gdyż przebudzeni bogowie zaczynają szeptać o nadchodzącej wojnie...

To 2 tom z serii. Podobnie jak w pierwszym czytelnik wrzucony został od pierwszych stron w wir wydarzeń. Kontynuowane są pewne wątki z poprzedniego tomu, ale też pojawiają się nowe. Poznajemy dalsze losy starych bohaterów, ale też w tym tomie pojawia się wiele nowych postaci.

Bohaterowie zostali rozdzieleni. Kissen podąża swoją drogą i pozostali bohaterowie nie wiedzą o tym, że bogobójczyni przeżyła. Zaś drogi Inary i Elogasta krzyżują się i rozchodzą.… Oddzielną narrację będą również prowadzili: Arren i Skedi. Historia opisana jest oczami i emocjami pięciu bohaterów. Dzięki takiemu rozwiązaniu czytelnik szerzej poznaje krainę, w której toczy się akcja. To dla mnie nowe, ciekawe doświadczenie. Mnie to pasuje.

Podobają mi się również bohaterowie drugiego planu – Yatho i Telle. Autorka w swoją magiczną historię, w bardzo umiejętny sposób, wplotła wątek niepełnosprawności. To dobrze, że mają one wpływ na rozwój poszczególnych wątków w tej historii.

Historia ostrzega – „(…) podczas gdy wszyscy gapicie się na czubek własnego nosa, prawdziwe zagrożenie nadciąga z morza”, czyli z kierunku, którego się nie spodziewamy. Nie należy koncentrować się na sobie, ale patrzeć się na to, co dzieje się wokół nas. I radzi – „Jeśli nie ugniesz się przed światem, może cię złamać na pół”.

Rozdziały są krótkie i szybko się je czyta. Jest w nich dużo zwrotów akcji, mroczny klimat, brutalne walki, liczne bóstwa i… przyjaźń. Kilka wątków pozostaje bez odpowiedzi co sugeruje, że będzie kontynuacja serii.

Jeśli nie znacie jeszcze tej serii to zapewniam Was, że warto po nią sięgnąć. Polecam.

[Współpraca @WydawnictwoJaguar]

Po wydarzeniach, które miały miejsce w pierwszym tomie bogowie zostali przepędzeni. Ale czy na pewno? Arren, król który wydał ten rozkaz, sam złamał zasady i zapragnął najpotężniejszej mocy ognia, Hseth. Ukrywał przed wszystkimi bóstwo. Nawet przed swoim przyjacielem Elogastem, które chce zabić.

Tym czasem Kissen uznana jest za zmarłą. Ale jak się okazuje żyje i przebywa w ramionach morskiego boga Osidisena.

Podobnie jak w pierwszym tomie czytelnika wrzucony jest w wir wydarzeń. W tym tomie dzieje się bardzo dużo i na pewno nie ma mowy o nudzie. Akcja pędzi niczym padlino.

Bohaterowie również tutaj zostali świetnie wykreowani. Bardzo polubiłam Kissen i cieszę się, że przetrwała to co wydarzyło się pod koniec poprzedniej części. Tutaj bohaterowie są rozdzieleni, co pozwala na szersze poznanie ich losu. Oprócz kontynuacji wydarzeń z poprzedniego tomu mamy tutaj również nowe wątki, które wprowadzają trochę ,,świeżości" w tej historii.

W książce znajdziemy zaskakujące zwroty akcji. Jest tu również wiele brutalnych walk i mroczny klimat, który tak bardzo lubię w tym gatunku. Już w pierwszym tomie spodobał mi się świat jaki stworzyła autorka. Świat pełen bogów i mroku. W tej części autorka miałam wrażenie, że rozbudowała bardziej ten świat. ,,Bogobóczyni" był debiutem literackim i w drugiej części, widać, że autorka rozwinęła skrzydła i jestem bardzo ciekawa kolejnej części.

Bogobójczyni
Hannah Kaner0
Okładka ksiązki - Bogobójczyni

NIE JESTEŚ TU MILE WIDZIANA, BOGOBÓJCZYNI.   W krainie, w której król zabronił oddawania czci bogom, bogobójcy i bogobójczynie mają pełne ręce roboty...

Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak